• 3
 ≫ 

Kakav je stav naših privrednika o e-fiskalizaciji? Polovina dala pozitivnu ocenu, a na šta se žale?

 ≫ 

Iz Ministarstva finansija ističu da će puni značaj e-fakture biti vidljiv posle 1. januara

  • 3
platna kartica placanje katicom Foto: Shutterstock

Polovina privrednika u Srbiji pozitivno ocenjuje novu e-fiskalizaciju, dok je gotovo svaki četvrti ocenjuje negativno, jedan je od podataka iz istraživanja koje je danas predstavio NALED.

Anketa sa 1.040 privrednih entiteta rađena je u okviru istraživanja o stavovima privrede o sivoj ekonomiji i bezgotovinskom plaćanju Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje. Tu je utvrđeno da je svaki peti privredni subjekt potpao pod novu eFiskalizaciju, pa je ukupno fiskalizovanih 67 posto.

Kao sprovedene mere za borbu protiv sive ekonomije, Ana Jović iz Ministarstva finansija istakla je uvođenje e-fiskalizacije i e-fakture. Navela je da dnevno prođe 10.000 miliona računa kroz novi sistem fiskalizacije i ocenila da je veliki deo privrede zadovoljan.

Podsetila je da će puni značaj e-fakture biti vidljiv posle 1. januara, kada će sistem obuhvatili i ostalu privredu jer je od 1. maja obaveza samo korisnika javnih sredstava. Jović je istakla da se privreda najčešće žali na spor povraćaj PDV-a i dodala da Poreska uprava radi na ubrzanju tog procesa za koji će uvođenje efakture puno značiti.

Navela je da će kroz urađenje analize rizika, niskorizični poreski obveznici mogu ranije očekivati i povraćaj PDV-a.

Govoreći o merama za smanjenje sive ekonomije, ona je da država već četiri godine u kontinuitete smanjuje fiskalna opterećenja rada. Naglasila je da se prilikm donošenja takvih odluka gleda konzervativno na prostor koji je moguće iskoristiti, te da će Ministarstvo truditi da se taj trend održi.

Jović je podsetila da je novi Nacionalni program za borbu protiv sive ekonomije spreman, te da očekuje da će biti usvojen na prvim sednicama nove Vlade Srbije.

iPay  online trgovina  plaćanje Foto: Shutterstock

Profesor Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović, komentarišući tradicionalnu ocenu privrede da su problem visoki porezi, podsetio da u odnosu na druge zemlje Evrope porezi nisu toliko visoki, osim kada su u pitanju zarade. On je istakao problem poreskog morala, odnosno spremnosti da se porez plaća, kao i efikasne naplate i prateće kontrole.

Kao pozitivan pomak u smanjenju sive ekonomije istakao je pomak ostvaren tokom kovida kada je povećano bezgotovinsko plaćanje za dve godine preko POS terminala sa osam na 11 posto BDP Srbije.

On smatra da se dalji iskoraci u borbi protiv sive ekomije moraju tražiti na polju efikasnijeg rada inspekcija i Poreske uprave, upotrebi novih digitalnih metoda i rešenja radi afirmacije bezgotovinskog plaćanja.

Posebno je naglasio značaj pravičnosti poreskog sistema gde bi ko zaradi više morao više i da plaća, te unapređenju usluga javnog sektora kao bi obveznici bili zadovoljni uslugama države koje plaćaju porezom.

Član Naučnog saveta NALED-a, Goran Pitić, ocenio je da je više od 70 posto mera iz dosadašnjeg programa za borbu protiv sive ekonomije ostvareno u potpunosti ili delimično. Posebno je naglasio značaj e-fiskalizacije i e-faktura i njihovog daljeg razvoja, te uvođenja posebno kreiranih izabranih podsticaja za privredu.

Kao evidentan problem na čijem rešavanju treba radi naveo je parafiskalne namete za koje je u proteklom periodu napravljen registar. On je naveo da je u Srbiji i dalje keš - "kralj", te da se privrednici žale na visoke troškove uvođenja POS terminala i kao dobru ocenio ideju da se u narednom period i do 25.000 prodajnih mesta pod subvencionisanim uslovima opremi POS terminalima.

Video: Pređite što pre na e-fiskalizaciju, ne čekajte poslednji tren

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    28. jul 2022 | 18:22

    Dajte molim vas, kakva efiskalizacijai smanjenje crne i sive ekonomije. Nema veze s mozgom. Dajte zatvoritei zaplenite robu onih koji uvoze na crno i rade na crno i nisu ni u kakvom sistemu. Dajte zatvorite i konfiskujte privatnu imovinu svakome ko ima radnika na crno. Zaplenite robu onu koju uvoze pod forom starog gvozdja a prodaju na komade, poputpekarske, ugostiteljske, gradjevinske opreme. Da poreska prati oglasei sajtove resila bi u Srbiji problem za samo 30 dana. E fiskalizacija glibalno je napravljena i posluzice kao i Bisicka da neko dobije svena tacni podatke i osvoji teziste.

  • Miki

    28. jul 2022 | 17:16

    Koji li su tih 50%koji kazu da su zadovoljni?Za jednog pausalca,recimo stolara koji je samozaposljen i jedini radnik u firmi obaveze su ogromne.Porezi,doprinosi oko 20000,fiskalna kasa 2000,kirija 24000,struja 7000 i ko sta jos.Znaci treba da zaradi 53000 mesecno da bude na nulu i jos preko da bi sebi dao platu.Realno majstor da zaradi 100000mescno veoma tesko.Zato masovno odjavljuju male firme.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>