• 7
 ≫ 

Bela kuća negira: Ali, da li su SAD na korak od recesije?

 ≫ 

Bruto domaći proizvod je pao za 0,9% na godišnjem nivou

  • 7
sad

Foto: Shutterstock

Američka ekonomija se ponovo smanjila u drugom kvartalu, saopštio je danas Biro za ekonomske analize.

Bruto domaći proizvod je pao za 0,9% na godišnjem nivou, od aprila do juna. Taj pad označava ključni "simbolički prag" za najčešće korišćenu — iako nezvaničnu — definiciju recesije, kao dva uzastopna kvartala negativnog ekonomskog rasta.

Premda je Bela kuća izjavila kako "SAD nisu u recesiji", CNN danas piše drugačije, pre svega zato što investitori, kreatori politike i obični građani traže jasnije podatke vezane za zamršeno ekonomsko okruženje.

Iako je prvobitna procena od četvrtka označila oštar pad u odnosu na ekspanziju od 6,7%, koju je privreda imala u drugom kvartalu 2021. godine, Bela kuća je nepokolebljiva u stavu da najveća svetska ekonomija, uprkos tome što je pogođena decenijski visokom inflacijom, u osnovi ostaje zdrava.

Bajdenova administracija je čak preduzela neobičan korak objavljivanja svojevrsnog objašnjenja, tvrdeći da dva uzastopna kvartala ekonomske kontrakcije, sama po sebi, ne predstavljaju recesiju.

Neprofitni Nacionalni biro za ekonomska istraživanja je zvanični arbitar recesije i malo je verovatno da će doneti presudu u skorije vreme. Komitet za upoznavanje poslovnog ciklusa grupe obično odmerava mnoštvo statističkih podataka tokom perioda od nekoliko meseci, pre nego što donese odluku, piše dalje CNN.

Ekonomisti kažu da je najveći razlog zbog kojeg bi bilo prerano nazivati ovo stanje recesijom, na osnovu brojki od četvrtka, taj što se podaci mogu - i verovatno će se promeniti. Naknadne revizije podataka o BDP-u za prvi kvartal, na primer, promenile su se sa početnog pada od 1,4% na 1,6%, a brojke od četvrtka su samo prva od tri procene.

Video: Za dugoročni prosperitet u Srbiji neophodne veće investicije u ljudski razvoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    28. jul 2022 | 15:06

    Da li ovim belosvetskim lažovima još uvek neko veruje?

  • Перагеније

    28. jul 2022 | 15:04

    ... мора бити здрава, бити здрава... И шта ће сад?...

  • Darko

    28. jul 2022 | 16:15

    Znaci propade Amerika. Pa koji put vec?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>