• 8

Hrvatska usvojila smernice EU za smanjenje potrošnje gasa od 15%

Povodom izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da nema smisla smanjiti hlađenje, Davor Filipović je rekao da su smernice sačinili stručnjaci

  • 8
Nemačka, Gasovod, energetika, energija, inflacija, Germany Energy Inflation Foto: Tanjug/AP

Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja, Davor Filipović, saopštio je danas da je vlada usvojila smernice za smanjenje potrošnje gasa za 15 posto, u skladu s preporukama Evropske komisije i zemljama članicama EU.

- Kako bismo uštedeli 15 posto gasa, usvojili smo smernice za uštedu energije koje se prvenstveno odnose na promene ponašanja građana - rekao je Filipović na konferenciji za medije nakon sednice vlade.

Prema njegovim rečima, građanima se preporučuje da u grejnoj sezoni temperaturu podese na 21 stupen Celzijusa, a da u letnjem periodu temperatura hlađenja bude na 25 stepeni, piše Index.hr.

- Ako se temperatura smanji za jedan stepen, godišnje se može uštedeti 5,0 posto energije za grejanje. Treba težiti tome da maksimalna temperatura grejanja bude 21 stepen. Za hlađenje se preporučuje da temperatura u prostoriji bude najviše sedam stepeni niža od spoljne. U skladu s tim preporučuje se da temperatura hlađenja ne bude ispod 25 stepeni - rekao je Filipović.

Dodao je da električne uređaje treba isključivati iz napajanja jer dok su priključeni troše energiju iako ne rade i pozvao građane da pešače, da koriste javni prevoz i bicikle.

Povodom izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da nema smisla smanjiti hlađenje, Filipović je rekao da su smernice sačinili stručnjaci. Takođe je izneo podatak da je popunjenost "skladišta gasa trenutno na 51 posto", da se ono puni maksimalnim kapacitetom i da će do početka grejne sezone biti na 90 procenata.

- Verujem da su ljudi odgovorni i da će prihvatiti ove smernice i na taj način smanjiti svoje račune - kaže Filipović i zaključuje da ove mere nisu ništa revolucionarno, jer se i pre znalo da se na taj način štedi energija.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>