• 15
 ≫ 

Vlada ograničila cene osnovnih životnih namirnica i gasa

 ≫ 

Cilj ove uredbe je ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta

  • 15
Dostava delivery novac dinar

Foto-ilustracija: Shutterstock

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled globalnog poremećaja i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi.

Cilj ove uredbe je ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta. Energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine.

Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za potrebe privrede i građanstva i nastupajuću grejnu sezonu, Vlada Srbije donela je odluku da se snabdevačima obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnor gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za mesec novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Republici Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Ograničena je cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene i propisano da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma, moraju da ga

distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.

U istoj uredbi navedeno je da su, privredni subjekti koji se bave proizvodnjom navedenih životnih namirnica, dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih

12 meseci.

Članovi vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta tekuće godine, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građana Srbije.

Na današnjoj sednici doneta je odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte - olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa akciza

Na sednici je za još sedam dana produžena i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590.

Danas su donete i odluke o uspostavljanju saradnje između opština u Srbiji i u Severnoj Makedoniji - Vrnjačke Banje i Kisele Vode, kao i između Grada Leskovca i Opštine Kriva Palanka.

Odluka o saradnji Opštine Vrnjačka Banja i Opštine Kisela Voda odnosi se na privredu, turizam, nauku, kulturu, sport, vaspitno-obrazovna i sva druga polja gde za to postoje mogućnosti i obostrani interesi.

Saradnja Grada Leskovca i Opštine Kriva Palanka uspostavlja se u oblastima od zajedničkog interesa, pre svega u oblasti ekonomskog, poslovnog i naučno-tehničkog razvoja, socijalne zaštite, obrazovanja,

kulture, sporta, kao i u drugim oblastima.

Takođe, doneta je i Odluka o uspostavljanju saradnje Opštine Vrnjačka Banja i Opštine Novi Travnik, u Bosni i Hercegovini, na privrednim, turističkim, naučnim, kulturnim, sportskim, vaspitno-obrazovnim i svim drugim poljima gde za to postoje mogućnosti i obostrani interesi.

Vlada je donela dve uredbe kojima su predeli "Stolovi" i "Željin" proglašeni za područja izuzetnih odlika i time ih zaštitila kao veoma vredne planinske prostore i omogućila očuvanje prirodnih i predeonih vrednosti koje svojim značajem zaslužuju status reprezentativnih primera geo i biodiverziteta na teritoriji Srbije.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf.rs/ Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    28. jul 2022 | 22:03

    Ja sam svuda video povećanje cena. Koja crna kontrola cena. Ko li ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.

  • Malena

    28. jul 2022 | 19:55

    Džabe ograničene cene namirnica kad ih nema! Npr:šećer u Vranju nema u nijednom marketu!

  • PN

    28. jul 2022 | 19:43

    Ograniči se cena ali preti nestašica,onda treba i prinudno snabdevanje,đavolski posao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>