• 0

Alarm iz druge najveće svetske ekonomije: "Mogli bismo promašiti target"

Kina nastavlja da sprovodi politiku tzv. nultu kovid politiku, koja je velike gradove stavila u potpune ili delimične blokade

  • 0
Kina toplotni talas vrućina Foto: Tanjug/AP

SAD, Kina, Japan, Nemačka i tako dalje... Tim redom se nižu najveće svetske ekonomije, te kada u njima nešto "zapne", sve ostale države bi trebalo da budu u niskom startu.

BBC ovih dana piše kako je Kina signalizirala da bi mogla propustiti svoj godišnji cilj ekonomskog rasta, jer je opterećuju kovid-19 ograničenja.

Juče je Politburo - najviše telo za kreiranje politike vladajuće Komunističke partije - rekao da ima za cilj da zadrži rast unutar "razumnog raspona". Nije pominjao zvanični cilj rasta od 5,5%, koji je ranije postavio.

Kina nastavlja da sprovodi politiku tzv. nultu kovid politiku, koja je velike gradove stavila u potpune ili delimične blokade. U saopštenju objavljenom nakon kvartalnog ekonomskog sastanka, 25-člani Politbiro, kojim predsedava predsednik Kine Si Đinping, rekao je da će lideri "nastojati da postignu najbolje moguće rezultate".

Međutim, ovo političko telo je takođe pozvalo jače provincije da rade na ispunjavanju svojih ciljeva rasta. Analitičari su rekli i da se "oseća" nepominjanje BDP-a, iako su ekonomisti ranije predviđali da će Kini biti teško da dostigne svoj cilj od 5,5 odsto.

Podsećamo, upitno je i šta će biti sa prvom ekonomijom sveta - Sjedinjenim Američkim Državama, budući da joj preti recesija prema nekim prognozama.

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>