• 1

Poslovanje NIS Grupe u prvom polugodištu 2022. godine

Prioritet očuvanje stabilnosti tržišta

 • 1
NIS Petrol benzinska stanica

Foto: NIS

Uprkos kompleksnom makroekonomskom okruženju, NIS grupa je u prvom polugodištu 2022. godine ostvarila dobre operativne i finansijske rezultate. Rastu finansijskih pokazatelja doprinele su više cene nafte na svetskom tržištu.

Prosečna vrednost barela nafte tipa "Brent" u prvih šest meseci bila je 107,59 dolara, što je 66 odsto više nego u istom periodu 2021. godine. Zahvaljujući tome, kao i ostvarenom rastu obima prometa i prodaje, pokazatelj EBITDA NIS grupe u izveštajnom periodu iznosi 66,24 milijarde dinara, dok je neto dobit 43,71 milijarda dinara. Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda su 117,9 milijardi dinara, odnosno 24 odsto više u poređenju sa prvom polovinom prošle godine.

U prvom polugodištu tekuće godine ostvareni su dobri operativni rezultati. Na aktivama NIS-a u Srbiji i regionu proizvedeno je 583 hiljade uslovnih tona nafte i gasa, što je na gotovo istom nivou koji je ostvaren u prvih šest meseci 2021. godine. Istovremeno su značajno unapređeni rezultati u oblasti prerade nafte i prometa naftnih derivata. Fokus Bloka Prerada bio je na kontinuiranoj proizvodnji i stvaranju zaliha kako bi se osiguralo uredno snabdevanje tržišta.

Tako je u maju u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno 416 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je najbolji mesečni rezultat od 2009. godine. Ukupan obim prerade za šest meseci 2022. godine bio je 2,104 miliona tona nafte i poluproizvoda, što je 23 odsto više u odnosu na uporedni izveštajni period. U oblasti prometa nastavljen je trend povećanja obima maloprodaje i veleprodaje u Srbiji i inoaktivama, kao i rast prodaje aviogoriva. Ukupan obim prometa iznosi 2,088 miliona tona i povećan je 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

NIS je, takođe, nastavio sa podrškom zajednici u kojoj posluje. Raspisan je konkurs "Zajednici zajedno 2022", posvećen temi povećanja nataliteta i očuvanja reproduktivnog zdravlja. Za ovu namenu izdvojeno je 118,5 miliona dinara, a projekti će biti realizovani u 13 partnerskih opština i gradova širom Srbije.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

-Za nama je izazovan period u kom smo ostvarili svoje prioritete. Očuvali smo redovno poslovanje NIS-a i urednu snabdevenost tržišta. Istovremeno smo u razvojne projekte investirali 7,6 milijardi dinara i očekujemo da nam ova ulaganja donesu pozitivan rezultat u budućnosti. Svesni smo da je pred nama još dosta prepreka koje je potrebno savladati, ali naš menadžment i zaposleni poseduju dovoljno znanja i iskustva da, uz podršku akcionara, prevaziđu i ove izazove.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Rus

  29. jul 2022 | 13:09

  Sa sestomesecnom neto dobiti pokriveno je 90% cene kojom je placen nis u privatizaciji. Smesno za pojedine firme kako su prodate u bescenje.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>