• 5

Možete li zatražiti od radnika da vam popuni bilo koji obrazac, po ceni od 5 RSD? Pitali smo Poštu Srbije

Norme su utvrđene na osnovu dva zasebna cenovnika JP "Pošta Srbije", a iz teksta možete saznati koje su obaveze zaposlenih na šalteru

  • 5
Šalter Pošte popunjavanje obrasca ili razgovor na šalteru

Foto: Shutterstock

Oko jednog, određenog pitanja vezanog za usluge JP Pošta Srbije, možda se u užim krugovima polemiše duže vreme, ali je ovih dana postalo aktuelno i na mreži.

Naime, jedan korisnik Fejsbuka je podelio sledeći post:

"Znate li da u svakoj pošti možete tražiti da vam oni popune bilo koji obrazac i da ta usluga košta 5 dinara? Koliko puta su vas vratili zbog pogrešno popunjenog formulara? Da vas ne bi vraćali, tražite im da oni popune formulare za vas i platite im tih 5 dinara. Nemate pojma koliko im smeta kada tražite ovu uslugu. Prave se da ne znaju za nju, govore da neće oni ništa da popunjavaju. Budite uporni, tražite kontrolora. Kontrolori uglavnom znaju, ili ako ne znaju, mogu pozvati centralu gde će im uvek reći da moraju da popune BILO KOJI obrazac. Bilo da je uplatnica, potvrda o prijemu pošiljke, povratnica...".

Ne znam koliko su naši građani upoznati sa ovom procedurom, ali se u komentarima ispod objave mogu videti različita iskustva.

"Meni uvek popune kad tražim uplatnicu. Kažu da će oni direktno da kucaju, da ja ne popunjavam i nikad mi nisu naplatili!", glasio je jedan od komentara, a odgovor korisnika FB koji je objavio post jeste da "nije reč o onome što se ukucava elektronski, već što mora da se ispiše".

"Potvrda o prijemu pošiljke, tu prave problem", napisao je autor objave.

Iako dobar deo građana samostalno ispiše šta treba i preda papir na šalteru, sasvim je sigurno da se mnogi i zbune, tj. ne umeju da popune sve kako treba ili da u prvi mah razumeju šta se tačno traži. Konkretno, "obrazac ne predviđa da u adresi imate ime osobe i ime firme, a prilikom adresiranja - treba navesti oba; takođe, ako treba navesti ime firme i ime odeljka u firmi, nema mesta da se to upiše; ako upišete sami, uvek smisle zašto da vas vrate", navodi se u primedbi.

Banka, bankarstvo, salter, placanje

Foto: Shutterstock

Šta nam kažu iz JP Pošta Srbije?

Kako bismo razrešili ove sumnje i dileme, jer se neretko dešavalo da korisnici pogrešno popune formulare, te se proces komplikuje, Telegraf Biznis je kontaktirao Poštu Srbije.

Dakle, da li korisnik, odnosno građanin Republike Srbije, može u svakoj pošti na teritoriji Srbije da zatraži da mu službenik iz pošte popuni bilo koji obrazac, po ceni od 5 dinara? Da li je ova usluga normatizovana, sa fiksnom cenom od 5 dinara, i na koje se sve obrasce odnosi: uplatnica, potvrda o prijemu pošiljke, povratnica...?

Odgovor Pošte Srbije vam prenosimo u celosti:

- U Cenovniku platnih i drugih novčanih usluga nije definisan cenovni stav "Popunjavanje naloga za uplatu". Na šalterima svih pošta postoji mogućnost "štampe svih podataka", koja podrazumeva da korisnik saopštava podatke koji su obavezni elementi naloga za uplatu (uplatnice) radniku na šalteru i ova usluga se ne naplaćuje.

U Cenovniku poštanskih usluga u unutrašnjem poštanskom saobraćaju i usluga novčanog poslovanja, predviđena je usluga po zahtevu pošiljaoca "Popunjavanje obrazaca" (npr. Potvrde o prijemu pošiljke, Povratnice...). Ova usluga se obavlja u svim poštama i pošiljalac je podnosi usmeno. Ova usluga se naplaćuje, i prema Cenovniku trenutna cena za ovu uslugu je 5,00 dinara.

Video: Za dugoročni prosperitet u Srbiji neophodne veće investicije u ljudski razvoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    29. jul 2022 | 17:01

    Nikada me nisu vratili zbog pogrešno popunjenjog obrazca, uvek pomognu ako može da se ispravi greška ili ukažu na grešku u broju. Ako pogledate koliki je obim posla i da u Srbiji ima 50% funkcionalno nepismenih, odlični su radnici na šalterima.

  • Daca

    29. jul 2022 | 18:07

    Kao radnica poste mogu da kažem da uvek pomognemo to nam je svima u interesu sa obrazac bude pravilno popunjen i nikad ne placujemo tih 5 din.Odnosi naravno samo na poštanske obrasce jer iz teksta se može zakljuciti da popunjavamo navodno bilo koji obrazac😊

  • Nebojsa45

    30. jul 2022 | 07:06

    Ima pošta koje izbegavaju da popunjavaju jer ih mrzi da to rade u Kragujevcu ne vdezano za tih 5 dinara

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>