• 1
 ≫ 

Proverite ko vam vodi poslovne knjige: Od sledeće godine postoji uslov da finansijski izveštaj bude validan

 ≫ 

U skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu javnog objavljivanja finansijskih izveštaja i vođenju registra finansijskih izveštaja, propisano je da se počev od 01.01.2023. godine finansijski izveštaj neće smatrati potpunim ako je sastavljen od strane pravnog lica, odnosno preduzetnika koji nije upisan u Registar

  • 1
Novi moratorijum je prihvatilo 82 odsto dužnika

Foto: Shutterstock

Izmenama Zakona o računovodstvu iz 2019. godine, uvedena je obaveza da pravna lica i preduzetnici koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga imaju obavezu da dobiju dozvolu za rad od Komore ovlašćenih revizora (KOR) i da se upišu u Agenciju za privredne registre (APR) u poseban registar pružaoca računovodstvenih usluga.

Prema podacima APR-a na dan 30.06.2022. godine u Srbiji je upisano samo 1.068 pravnih lica i preduzetnika koji su dobili dozvolu za rad od KOR-a i upisani su u poseban registar APR-a.

Šta ovo znači za zakonske zastupnike pravnih lica i preduzetnika (preduzetnici, društva sa ograničenom odgovornošću, akcionarska društva, udruženja građana, sportska udruženja, zadruge...) koji su obveznici sastavljanja i predaje finansijskih izveštaja (završnih računa), a nemaju zaposlenog računovođu kod sebe, nego su angažovali firmu, da im vodi poslovne knjige i sastavlja finansijske izveštaje?

U skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu javnog objavljivanja finansijskih izveštaja i vođenju registra finansijskih izveštaja ("Sl. glasnik RS", br. 142/2020), propisano je da se počev od 01.01.2023. godine finansijski izveštaj neće smatrati potpunim ako je sastavljen od strane pravnog lica, odnosno preduzetnika koji nije upisan u Registar. Ovo znači da vaši finansijski izveštaji za 2022. godinu neći biti prihvaćeni i objavljeni, od stran APRa, što će vas dovesti u situaciju da platite kaznu, piše Virtuelni inkubator.

Odgovornost za poveravanje vođenja poslovnih knjiga pravnom licu ili preduzetniku koji nije upisan u registar pružaoca računovodstvenih usluga leži na pravnom ilicu, njegovom zakonskom zastupniku i preduzetniku. Odnosno kazna je propisana za njih, a ne za računovodstvene firme koje su angažovali, a nisu upisane u registar.

Ukoliko obveznik poveri vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja pravnom licu i preduzetniku koji nije upisan u Registar, čl. 57-58. Zakona, propisane su novčane kazne i to:

  1.  od 100.000 do 3.000.000 dinara privredni prestup za pravno lice,
  2.  od 20.000 do 150.000 dinara privredni prestup za odgovorno lice u pravnom licu i
  3.  od 100.000 do 500.000 dinara prekršaj za preduzetnika.

Kako proveriti da li je vaš pružalac računovodstvenih usluga upisan u registar?Registar pružalaca računovodstvenih usluga vodi Agencija za privredne registra i javan je.

Pretragu možete izvršiti preko linka: https://rpru.apr.gov.rs/PretragaRPRU

Prema najavama iz Ministarstva finansija ovaj rok se neće pomerati.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    31. jul 2022 | 14:44

    "Od sledeće godine postoji uslov da finansijski izveštaj bude validan" - ХАХА, шта, до сада није морао да буде "валидан"?...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>