• 0
 ≫ 

Sećate se posrnulog kineskog diva? Teški dani još nisu iza njega, dug se gomila

 ≫ 

Kineska kompanija je saopštila da će svojim ofšor kreditorima ponuditi pakete imovine koji mogu uključivati akcije u njenim prekomorskim jedinicama

  • 0
evergrande

Foto: shutterstock.com

Kako smo pisali pre desetak dana, Evergrande je kineski korporativni gigant koji je pao pod lupu regulatora koji žele da obuzdaju neposlušne korporativne dugove, i jedna od kompanija sa najvećim dugom u zemlji (čak 300 milijardi dolara neplaćenih računa i kredita).

Ovaj div iz oblasti nekretnina, pogođen jakom krizom, sada navodi da je jednoj od njegovih filijala naloženo da isplati 7,3 milijarde juana ili 1,08 milijardi dolara, zbog neispunjavanja svojih dužničkih obaveza, piše BBC.

Evergrande Group (Nanchang) Co. Ltd mora da izvrši isplatu garantu svojih obaveza, kažu u firmi. Ta informacija došla je samo dva dana nakon što je firma iznela planove za restrukturiranje svojih spoljnih dugova. Međutim, neki stručnjaci su kritikovali predlog restrukturiranja zbog nedostatka konkretnih detalja.

U nedelju, u izjavi za berzu u Hongkongu, kompanija je rekla da njena podružnica nije ispunila svoje obaveze prema neimenovanom žirantu. Evergrande Group (Nanchang) Co. Ltd je založila ukupno 1,3 milijarde akcija koje je držala u banci Shengjing Bank Co. Ltd, kao kontra-garancije.

"Pošto zajmoprimci nisu otplaćivali kredite, podnosilac predstavke je izvršio svoje obaveze po garanciji i potraživao od podružnice po osnovu zaloge", rekao je Evergrande koji je u petak dao dugo očekivano saopštenje o tome kako namerava da restrukturira svoje spoljne dugove.

Kineska kompanija je saopštila da će svojim ofšor kreditorima ponuditi pakete imovine koji mogu uključivati akcije u njenim prekomorskim jedinicama - uključujući posao sa električnim vozilima i pružaoca usluga u domenu nekretnina,

Međutim, neki su, kao što je pomenuto, smatrali da predlog ne pruža dovoljno detalja o tome kako Evergrande planira da restrukturira svoje ogromne obaveze. Ovaj div je, inače, nekada bio najprofitniji investitor u Kini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>