• 2
 ≫ 

Na valutnoj klackalici: Gde su danas dolar i evro? Agresivna politika FED-a kao glavna pretnja

 ≫ 

Dolar je potonuo na najniži nivo prema jenu od sredine juna

  • 2
usd/eur

Foto: Shutterstock

Američki dolar je potonuo danas prema japanskom jenu na najniži nivo u poslednjih više od šest nedelja, pošto su investitori povećali opklade da će agresivna monetarna politika Federalnih rezervi odvesti ekonomiju u recesiju.

Pod uticajem tradicionalnih tržišnih indikatora koji ukazuju na recesiju, kao što je kriva raspona prinosa na obveznice koja se kreće blizu najnižih nivoa u ovoj godini, tržišni igrači su poslednjih dana pojačali opklade da će kamatne stope u SAD dostići vrhunac do kraja 2022.

Imajući u vidu da se zvanični indeks fabričke aktivnosti u Kini smanjio u julu, jer je nova pojava kovida pritisla potražnju, i da je nemačka maloprodaja zabeležila najveći pad na godišnjem nivou od 1994. godine - tržišno raspoloženje je na otvaranju berze u Londonu izrazito oprezno.

Dolar je potonuo na najniži nivo prema jenu od sredine juna, na 132,07 jena, što je pad od preko 5,0 posto u odnosu na rekordan nivo od skoro 140 jena koji je zabeležen prošlog meseca, prenosi Rojters. Dolarski indeks, koji meri vrednost zelene novčanice prema korpi rivala, oslabio je za 0,3 procenta na 105,61 poena.

Jaz između prinosa na 10-godišnje američke obveznice i na ekvivalentne japanske dužničke hartije je sveden na najuži raspon u poslednja skoro četiri meseca na oko 245 baznih poena, što je umanjilo privlačnost dolara. S druge strane, evro beleži neznatnu promenu i trguje se na nivou od 1,0235 dolara, konsolidujući se tako na sredini svog raspona u okviru kojeg se kretao tokom poslednjih nedelju i po dana.

Austrijski dolar je danas ojačao prema američkom rivalu za 0,3 posto na 0,7012 američkih dolara, što je blizu njegovog šestonedeljnog maksimuma od 0,7032 dolara, uoči sutrašnje sednice centralne banke Australije na kojoj se očekuje da će referentna kamata biti podignuta za 50 baznih poena na 1,85 procenata.

Video: Hrvatska danas dobija ”zeleno svetlo” za ulazak u Evrozonu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>