• 9

Neki poslodavci smatraju realnim minimalac veći od 40.000 RSD: Ipak, traže smanjenje dažbina

Kao meru koja bi pomogla preduzećima da isplate povećanu minimalnu cenu rada, ogromna većina anketiranih vidi umanjenje poreza i doprinosa na plate

 • 9
novac, evri

Foto: Shutterstock

Da bi privreda mogla da isplati povećanu minimalnu cenu rada, nužno je umanjenje poreza i doprinosa na zaradu. Ovakav stav iznelo je čak 87% preduzeća u anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije.

Pregovori Unije poslodavaca Srbije, reprezentativnih sindikata i Vlade Srbije o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu treba da počnu prvih dana avgusta, a Unija tradicionalno pre početka pregovora istražuje stavove preduzeća o ovoj temi, navodi se u saopštenju.

Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca, 68,3% složilo se sa ocenom da su se stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada i ovaj udeo je za 5% veći nego prethodne godine. Nešto manje od trećine poslodavaca (31,7%) smatra da za povećanje ne postoje uslovi.

Od poslodavaca koji smatraju da ima uslova za povećanje minimalca - najveći deo (19,8%) smatra da je optimalno povećanje između 9 i 12%. To znači da bi neto minimalna mesečna zarada iznosila oko 41.500 dinara.

Za povećanje do 5% izjasnilo se 4,5%, od 6 do 8% 12,4%, od 13 do 15% prihvatilo bi 12,7% anketiranih, a rast minimalca iznad 15% podržava 17,8% poslodavaca kojima je prihvatljivo povećanje minimalca.

Kao meru koja bi pomogla preduzećima da isplate povećanu minimalnu cenu rada, ogromna većina anketiranih vidi umanjenje poreza i doprinosa na plate.

Sledeća mera koja bi bila značajna za privredu je povećanje neporezivog dela zarade, a zatim i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta. Od preduzeća koja su ocenila da nema uslova za povećanje minimalne cene rada, ubedljiva većina (čak 81% njih, odnosno četvrtina ukupnog broja anketiranih) smatra da bi time ugrozili poslovanje preduzeća.

Smanjenje broja zaposlenih najavljuje 39%, odnosno preko 12% od ukupnog broja učesnika u anketi). U ovogodišnjoj anketi Unije poslodavaca Srbije učestvovalo je 356 preduzeća, koja zapošljavaju više od 44.000 ljudi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Moravac

  1. avgust 2022 | 14:44

  Moj poslodavac kada god tražimo povećanje plate on kaže mi smo u izgradnji .ali zato on ma vozni park u vrednosti više od milion evra (lični) a stanove da ne spominjemo tako da koliko god da država smanji dažbine poslodavcu on samo sebi pravi profit. A mi radnici kako god. Tako je u mom mestu krnjevu

 • Bane

  1. avgust 2022 | 19:09

  Ništa ispod 50000din.A i to će inflacija da pojede.Poskupeće struja i gas a to sa sobom diže sve cene.

 • Milan

  1. avgust 2022 | 17:25

  Poslodavcima bi odgovaralo da radimo džaba.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>