• 1
 ≫ 

BDP nam porastao 4% u drugom kvartalu: Osnovano i više firmi nego lani

 ≫ 

Detaljniji obračun se očekuje poslednjeg dana ovog meseca...

  • 1
Srbija, srpska ekonomija Foto: Shutterstock

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije iznosio je 4,0 posto u drugom kvartalu 2022, u odnosu na isti period prošle godine, prema današnjoj fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Obračun kvartalnog BDP-a za drugo tromesečje 2022. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 31. avgusta, navodi se u saopštenju RZS-a.

Inače, pre neki dan je objavljeno da je u prvom polugodištu tekuće godine izvoz Srbije poastao 30,5 posto, a uvoz za 44,2 procenta. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije iznosila je 32,04 milijarde evra u prvih šest meseci, i veća je 38,3 posto nego u istom periodu prošle godine.

Ističe se i da nam Nemačka ostaje najveći pojedinačni spoljnotrgovinski partner na strani izvoza, dok na strani uvoza prvo mesto zauzima Kina.

Osim toga, u Srbiji je za pola godine osnovano 25.816 privrednih subjekata, što je za 4.520 više registrovanih nego u prvom polugodištu lani, objavila je Agencija za privredne registre.

Broj registrovanih privrednih društava u ovom periodu je za 12,5 procenata veći, a broj osnovanih preduzetnika je povećan 23,85 posto u odnosu na isti period lani. Preduzetnici se najčešće registruju za restorane i ugostiteljske objekte, konsultantske i poslove oko programiranja i računara, kao i za frizerske i kozmetičke salone, te drumski prevoz.

Video: Podeljeno 140.000 vaučera za odmor u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vapaj

    1. avgust 2022 | 15:52

    Al ce od novembra da krene igranka pa sve do aprila....e tu cemo videti istinu rata i podrske Rusiji....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>