• 2
 ≫ 

Putin odlučno: Nema poslovanja s onima koji imaju neprijateljski stav

 ≫ 

Istovremeno, ukrajinski premijer je istakao da je ta zemlja dobila milijardu evra finansijske pomoći od EU, za podršku budžetu

  • 2
Vladimir Putin Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

- Antiruske sankcije ne odražavaju realnost globalne politike i ekonomije - izjavio je ruski predsednik, Vladimir Putin, na današnjem sastanku sa predstavnicima metalske industrije.

- Već sam rekao da su te odluke donele zapadne zemlje zarad političkih interesa - trenutnih, oportunističkih koji ne odražavaju realnost ni globalne politike ni globalne ekonomije - dodao je Rus, a prenosi Tas s.

Kaže i da će, bez obzira na trenutne političke teškoće, Rusija uvek biti pouzdan i odgovoran dobavljač metalnih proizvoda stranim kupcima i partnerima.

- Bićemo pouzdani partneri onima koji traže profitabilnu, predvidljivu poslovnu saradnju. Ali, nećemo poslovati praveći gubitke sa onima koji otvoreno pokazuju neprijateljski stav - naglasio je predsednik Ruske Federacije.

Putin je poručio da "i industrijske kompanije i vlada, kao i čelnici ruskih regiona, treba da se fokusiraju na obezbeđivanje domaće potražnje za metalnim proizvodima".

Potpredsednik ruske vlade i ministar industrije i trgovine, Denis Manturov, rekao je na sastanku da je izvoz metalske industrije u drugom kvartalu 2022. opao za oko 20 odsto.

- Ruske metalske kompanije sada rade u uslovima ograničenog pristupa zapadnim tržištima. Izvoz je u drugom kvartalu opao za oko 20 posto. Došlo je takođe do značajnog pada domaće potrošnje. Kao rezultat toga, iskorišćenost kapaciteta u industriji je smanjena sa prosečnih 93 procenta na 80 odsto - precizirao je.

rusija, sad, kriza Foto: Shutterstock

A u kontekstu rusko-zapadnih i rusko-ukrajinskih previranja, treba istaći i najnoviji podatak da je Evropska unija poslala Ukrajini jednu milijardu evra finansijske pomoći za podršku budžetu i kako bi pomogla toj zemlji da se izbori sa finansijskim posledicama ruske invazije. To je danas izjavio Denis Šmigal, ukrajinski premijer.

"Jedna milijarda evra je deo velikog paketa podrške Ukrajini, koji ukupno iznosi 9,0 milijardi evra. Sredstva će pomoći u finansiranju prioritetnih budžetskih potreba Ukrajine", napisao je Šmigal na društvenoj mreži Telegram, a prenosi Rojters.

Navodi i da je prva tranša od 500 miliona evra već "legla" na račun ukrajinske centralne banke, dok se ostatak očekuje 2. avgusta.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>