• 0
 ≫ 

Ništa bez ajfona: Uprkos većim cenama prodaja cveta i spasava Epl usred krize

 ≫ 

I Amazon beleži prodaju bolju od očekivane, što je dalo "vetar u leđa" investitorima

  • 0

Amazon i Epl (Apple) su ostvarili bolju prodaju od očekivane, uveravajući tako investitore da će moći da prebrode usporavanje globalnih ekonomija.

Amazon je prognozirao da će veće naknade za članstvo u Prime-u povećati njegov krajnji rezultat, dok je Epl rekao da je potražnja za svim važnim ajfon uređajima i dalje jaka.

Obe kompanije su rekle da napreduju i u kontroli tekućih troškova, uprkos brzom rastu cena, piše BBC. Ova "ažuriranja" prognoza su izazvala rast akcija pomenutih divova.

U realnom vremenu, akcija Amazona vredi oko 134 dolara, dok deonica Epla vredi 162,5 USD.

Kvartalna ažuriranja Epla i Amazona, tehnoloških giganata iz SAD, pažljivo se prate kao pokazatelji kako kupci reaguju na ekonomsku klimu. U četvrtak su zvanični podaci otkrili da se američka privreda smanjila drugi kvartal zaredom, što je prekretnica koja bi se u mnogim zemljama smatrala ekonomskom recesijom, ali ne i u SAD, koje koriste "dodatne podatke" pre proglašenja ekonomskog stanja - recesijom.

Luka Maestri, glavni operativni direktor Epla, rekao je da su "rezultati za junski kvartal nastavili da pokazuju njihovu sposobnost da efikasno upravljaju svojim poslovanjem, uprkos izazovnom poslovnom okruženju". On je dodao i da kompanija očekuje da će se rast još uvećati u narednim mesecima.

Međutim, obe kompanije su zabeležile naglo usporavanje rasta prodaje u odnosu na prošlu godinu i pad profita. Profit Epla je opao za skoro 11% u odnosu na godinu dana ranije - na 19,4 milijarde dolara, jer se gigant borio sa kovid-19 blokadom u Kini. Šef Epla, Tim Kuk, rekao je da kompanija vidi "mešovitu torbu" ekonomskih signala, pri čemu potražnja za ajfonom ostaje stabilna. Ipak, stradaju oblasti poput digitalnog oglašavanja.

Amazon je, s druge strane, izgubio 2 milijarde dolara, pogođen promenama vrednosti svojih ulaganja u proizvođača električnih automobila, "Rivian Automotive".

Video: Prvi solarni paneli kompanije Green Energy 360 na benzinskim stanicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>