• 1
 ≫ 

Da li je ovo prilika koju su rivali jedva čekali? Gigant obustavlja prodaju dela karata

 ≫ 

Ovaj potez bez presedana dolazi nakon što je desetine hiljada letova već otkazano, jer se industrija bori da izađe na kraj sa potražnjom za avio-prevozom, ali i sa nedostatkom osoblja s druge strane

  • 1
British Airways

Foto: Shutterstock

Britiš ervejz (British Airways), nacionalna i najveća avio-kompanija Ujedinjenog Kraljevstva, obustavila je prodaju karata za kratke letove sa londonskog aerodroma Hitrou, na najmanje nedelju dana.

Podsećamo, vodeći evropski aerodrom je već neko vreme u problemu zbog gužvi koje se prave, usled pojačane potražnje, a manjka radnika i uslova za optimalno funkcionisanje. Stoga je uveo normu, u trajanju do 11. septembra, a vezanu za to koliko osoba dnevno može da se ukrca na let.

Ovakva odluka je uticala negativno na neke avio-prevoznike, poput Emirejtsa, i "pljuštale" su kritike sa raznih strana zbog, kako se navodi, "loše organizacije i nesposobnosti Hitroua".

Prema pisanju Sky News-a, odluku da se zaustave nove rezervacije na domaćim i evropskim letovima, do ponedeljka, potvrdila je i avio-kompanija. U saopštenju BA kaže:

"Kao rezultat zahteva Hitroua da se ograniče nove rezervacije, odlučili smo da preduzmemo odgovorne mere i ograničimo dostupne cene karata na nekim uslugama, kako bismo maksimalno povećali mogućnosti ponovnog rezervisanja za postojeće klijente, s obzirom na ograničenja koja su nam nametnuta i tekuće izazove sa kojima se suočava cela avio-industrija".

Ovaj potez bez presedana rezultiraće time da se iz prodaje "ukloni" na hiljade rezervacija, ali bi potencijalno mogao da izazove i pojačanu potražnju i "naduvavanje" cena kod konkurentskih firmi. Na desetine hiljada letova već je otkazano ovog leta, jer se industrija bori da izađe na kraj sa potražnjom za avio-prevozom i nedostatkom osoblja - istovremeno.

Obustava kratkih letova BA sa Hitroua dolazi nakon što su mnogi putnici koji lete na i sa najprometnijeg aerodroma u Velikoj Britaniji pretrpeli ozbiljne poremećaje u redu letenja poslednjih meseci, uključujući duge redove, čekanja, kvarove na sistemu za prtljag.

hitrou

Foto: Shutterstock

Osim Emirejtsa, i Virdžin Atlantik je takođe kritikovao postupke londonskog aerodroma, tvrdeći da je odgovoran za kvarove koji doprinose haosu.

U međuvremenu, avio-kompanije su 21. jula optužene za "štetne prakse" u svom ophođenju prema putnicima. Uprava za zaštitu konkurencije i tržišta i Uprava za civilno vazduhoplovstvo objavili su zajedničko pismo prevoznicima, izražavajući zabrinutost da bi "potrošači mogli da pretrpe značajnu štetu ukoliko avio-kompanije ne ispune svoje obaveze".

Takođe, amsterdamski aerodrom Šiphol je saopštio danas da će ograničenje broja putnika, koje je uvedeno za letnju sezonu kako bi se rešio problem dugog čekanja u redovima i druge logističke teškoće - biti produženo i na septembar i oktobar.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Прсведник

    2. avgust 2022 | 12:04

    Отпуштали људе због короне, сада не могу свећом наћи раднике. Нека Вам је, пропадајте полако један по један. Капитализам на делу и у пуном сјају....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>