• 1

Birate ovu stranu državu za život i rad? Znajte da žene imaju 41% manju penziju od muškaraca

U Austriji se sutra obeležava Dan jedankih penzija, kojim se ponovo apeluje na sve dublji jaz između zarada dva pola

  • 1
kafa u Beču

Foto: Shutterstock

Dan jedankih penzija (Equal Pension Day) pokazuje da se razlika u primanjima u Austriji nastavlja i tokom

penzionisanja, zbog čega su i dalje, pre svega žene, pogođene siromaštvom.

Žene u toj zemlji, u koju naši ljudi hrle decenijama unazad zarad boljih uslova života, dobijaju u proseku 1.239 evra mesečno, što je za oko 864 evra manje od muškaraca: njima sleduje mesečna penzija od 2.103 evra.

Drugim rečima, razlika iznosi 41,1 odsto.

Vicegradonačelnica Beča i član gradskog veća za pitanja žena, Katrin Gaal, tim povodom kaže: "Žene i dalje obavljaju najveći deo neplaćenih poslova. To se odražava u primanjima i kasnije kao posledica i na penziju. Siromaštvo u starosti pogađa i dalje, pre svega, žene".

Dan jednakih penzija je onaj dan u godini do kojeg su muškarci već dobili isplaćenu sumu koju će žene do kraja godine tek primiti. U 2022. godini, u Austriji, Dan jednakih penzija je sutra, 3. avgusta.

dan jednakih penzija

Foto: © PID/ Votava

 

To znači da, ukoliko se uporedi penzija muškaraca i žena, žene od tog dana u proseku ne dobijaju penziju do kraja godine. Pritom, u Beču je visina penzije kod žena viša od ostatka ženske populacije Austrije. Žene u glavnom gradu Austrije u proseku dobijaju za 30,8 odsto niže penzije nego muškarci.

Prosečna penzija Bečlijki iznosi 1.423 evra mesečno, dok muškarci dobijaju 2.055 evra, što je 632 evra više. Navodi se i da će u Beču 9. septembra biti zasebno obeležen Dan jednakih penzija.

dan jednakih penzija

Foto: © PID/ Votava

 

Razlozi za razliku u penzijama su, između ostalog, niža primanja žena, prekid zaposlenja, vreme porodiljskog odsustva, skraćeno radno vreme i nega članova porordice. Tokom svog radnog veka, žene u proseku zarađuju manje od muškaraca i uplaćuju manje doprinosa u penzioni fond.

One, međutim, mnogo više rade kada su u pitanju neplaćeni poslovi, zbog čega najčešće rade skraćeno radno vreme.

Video: Dolores je mama i preduzetnica: Okrenite fokus na sebe i znajte da to nije sebično

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    2. avgust 2022 | 10:35

    To je drzava. Treba da imaju madju nego sta. Da ne idu one mozda u ratove to slede? Nego sede kuci i popuju svima da znaju nesto

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>