• 1
 ≫ 

Uoči posete Nensi Pelosi, Kina uvela embargo za više od 100 tajvanskih kompanija

 ≫ 

Zabrana obuhvata raznu robu, a između ostalog morske plodove, čaj, med

  • 1
Nensi Pelosi Nancy

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Predstavničkog doma SAD, Nensi Pelosi, treba da poseti Tajvan ove nedelje (možda već danas), a Kina je saopštila da njena vojska neće "sedeti skrštenih ruku", ako Pelosi dođe na autonomno ostrvo, na koje Peking polaže pravo.

Smatra se da bi njena poseta potkopala veze između Kine i SAD, a azijska velesila je uoči tog događaja uvela zabranu isporuka za više od 100 tajvanskih izvoznika hrane, u pokušaju da izvrši ekonomski pritisak na ključnu industriju tog ostrva, javlja Blumberg.

Kineska Opšta uprava carina uvela je zabranu u ponedeljak, 1. avgusta, ako je verovati lokalnom mediju Junajted dejli njuz, koji navodi da embargo obuhvata raznu robu: morske plodove, čaj, med.

Prema izveštaju portala Epl dej, sa sedištem u Tajpeju, kao obrazloženje se navode zastareli podaci u uvoznoj dokumentaciji, a tajvanska uprava za hranu i lekove pokušava da sazna više o čemu se radi.

Blumberg dalje navodi da je ova kineska zabrana najnovija u nizu mera koje je preduzeo Peking, a koje su usmerene na tajvansku poljoprivrednu industriju.

"Mnogi regioni za proizvodnju voća na jugu ovog ostrva su bastioni političke podrške Demokratskoj naprednoj partiji predsednika Cai Ing-vena, koja se zalaže za formalnu nezavisnost Tajvana, dok Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije", napominje se u tekstu.

Kina, Tajvan, korona virus, Si Djinping

Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

Kina je zatekla nespremnim vlasti u Tajpeju, kada je prošle godine neočekivano uvela zabranu uvoza ananasa, nakon čega je usledio embargo na uvoz voskiranih jabuka i ušećerenih jabuka u septembru. Mada znatna količina voća proizvedenog na Tajvanu ide za domaću potrošnjui, velika većina izvoza ide u Kinu.

Najnovija zabrana dolazi nakon najava da će Pelosi sleteti avionom u Tajpej u utorak uveče, kažu izvori Blumberga, upoznati s njenim planovima. Ova poseta je izazvala oštra upozorenja kineskih zvaničnika koji su zapretili "teškim konsekvencama", ako predsednica Predstavničkog doma SAD doputuje u Tajpej.

Video: Tramp nije hteo da se rukuje sa predsednicom parlamenta, pa mu je pocepala govor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    2. avgust 2022 | 13:07

    Ајмо рођаци, овај "Светски" рат се много разводнио. Дајте мало акције, ово не личи ни на шта. Када већ белци немају појма, дај макар да га жути закувају како треба и где треба...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>