• 2

Inflacija u Turskoj blizu 80 odsto, Erdogan kaže: "Cene će pasti na odgovarajući nivo"

Vlada je obećala da će oboriti inflaciju sprovođenjem novog ekonomskog programa

  • 2
Redžep Tajip Erdogan

Redžep Tajip Erdogan / Foto: Tanjug/AP

Godišnja inflacija u Turskoj porasla je u julu sporije nego što se predviđalo, ali je i dalje blizu 80 procenata, pokazali su današnji zvanični podaci.

Potrošačke cene su prošlog meseca porasle za 79,6 posto u odnosu godinu dana ranije, sa junskog nivoa od 78,6 procenata, saopštio je Turski statistički institut (TurkStat), a piše Dejli Sabah.

Ovo je, inače, najviša stopa inflacije u Turskoj od 1998. godine. Ekonomisti su u anketama procenjivali da će indeks potrošačkih cena (CPI) dostići u julu 80 posto, navodi list.

Vlada je obećala da će oboriti inflaciju sprovođenjem novog ekonomskog programa, koji favorizuje niske kamatne stope radi povećanja proizvodnje i izvoza i ima za cilj postizanje suficita na tekućem računu zemlje.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, izjavio je da očekuje kako će "uzletele cene uskoro početi da padaju i da će se spustiti na odgovarajući nivo do februara, marta sledeće godine".

Podsećamo, na svetskom planu, predstavnici finansijskog sektora očekuju inflaciju za dve godine unapred na nivou od 4,0 odsto, za tri godine unapred na nivou od 3,5 odsto, dok srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika iznose 5,0 odsto za dve godine unapred i 4,0 odsto za tri godine unapred.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>