• 9
 ≫ 

Šolc obišao turbinu za Severni tok 1: "Rusija je kriva za probleme s isporukom, sve je spremno"

 ≫ 

Iz kompanije "Simens Enerdži" je ranije potvrđeno da će kancelar Šolc danas posetiti lokaciju u Milhajman der Ruru

  • 9
Olaf Šolc Olaf Šolc / Foto: Tanjug/AP

Gasna turbina za gasovod Severni tok 1, koja je bila u žiži produbljivanja energetskog sukoba sa Rusijom, nalazi se u Nemačkoj posle redovnog servisiranja u Kanadi.

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je želju da je vidi lično, saopšteno je prethodno iz kompanije "Simens Enerdži".

Rusija je navela probleme sa turbinom kao razlog za prekid isporuka gasa preko gasovoda Severni tok 1, glavne linije za snabdevanje Evrope ruskim gasom, navodi Rojters.

Iz kompanije "Simens Enerdži" je ranije potvrđeno da će kancelar Šolc danas posetiti lokaciju u Milhajman der Ruru, na severozapadu Nemačke, gde se turbina trenutno nalazi.

"On (Šolc) će, zajedno sa našim izvršnim direktorom Kristijanom Bruhom, pogledati turbinu koja je servisirana u Kanadi za potrebe gasovoda Severni tok 1 i koja je sada spremna za dalji transport u Rusiju", navedeno je u pozivu za današnji događaj.

Inače, nemački kancelar je danas optužio Rusiju da je kriva za probleme s isporukom turbine za gasovod Severni tok 1, koji je u središtu evropske gasne krize.

- Ono što mi je važno jeste da jasno stavim do znanja da je ova turbina spremna za isporuku u bilo kom trenutku. Ništa ne sprečava njen transport u Rusiju - rekao je Šolc, a preneo Blumberg.

Budući da je Moskva smanjila protok gasa kroz Severni tok 1, najveća evropska ekonomija se ove zime suočava s energetskom krizom koja bi mogla da izazove recesiju i primora Nemačku da racioniše potrošnju gasa.

Pitanje gde se turbina nalazi izazvalo je političke kontroverze poslednjih nedelja pri čemu Rusija kaže da bez te komponente ne može da poveća izvoz gasa u Evropu, a Nemačka odbacuje njihov argument kao blef, navodi njujorška agencija.

Gasprom je od juna postepeno smanjivao protok gasa kroz gasovod Severni tok 1, navodeći tehničke probleme i nedostavljanje dokumentacije za turbinu od strane Simens Enerdžija. Severni tok 1 trenutno radi sa oko 20% kapaciteta.

Video: Vučić o sastanku sa Olafom Šolcom: Poruka kancelara Nemačke o Kosovu i odnosima sa Prištinom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    3. avgust 2022 | 10:50

    On ce pogledati turbinu.... on je bas jak znalac za turbine i razume se ko marica u onu stvar... Njima sad fali ruski gas po maloj ceni zato su se oni ustrcali da vrate turbinu...

  • Taxi

    3. avgust 2022 | 11:52

    Što me niste zvali bre dao bi vam ja svoju turbinu.

  • Ilija gromovnik

    3. avgust 2022 | 12:44

    Rusi su krivi i što je šulc ćelav

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>