• 4

Iz EPS-a poručuju: "Bez dodatnih poskupljenja za domaćinstva"

Član Nadzornog odbora EPS-a napominje da je struja sada na spot tržištima u Evropi 10, 11 puta skuplja nego što je bila lani u istom periodu

  • 4
Veš mašina, mašina za veš

Foto:Shutterstock

Član Nadzornog odbora EPS-a, Aleksandar Gajić, izjavio je danas da se ne očekuju restrikcije niti dodatna povećanja cene struje tokom zime, pored već najavljenog, koje kreće od septembra, i iznosi 6,5 odsto za domaćinstva.

Ipak, napominje da će struja verovatno morati da poskupi za privredu, pošto nije menjana.

- Za komercijalno tržište odnosno privredu verovatno će doći (do poskupljenja), pošto tu cena nije podizana. Verovatno će doći, a kada i koliko... Nismo napravili nikakvu analizu, nismo podneli zahtev - rekao je Gajić za Tanjug.

Vlada je ranije donela odluku da cena struje za privredu i dalje ostane ograničena na 75 evra po megavatu bez PDV-a, do 31. avgusta.

Objasnio je da EPS podnosi zahtev ministarstvu, koje onda daje saglanost, da bi zatim o tome mogla da odlučuje Agencija za energetiku Srbije (AERS), kao regulatorno telo koje je nezavisno od vlade. Gajić je napomenuo i da cena od 75 evra po megavatu za privredu nije dovoljna cena za EPS, ako se ima u vidu da mora da uvozi struju i po cenama od oko 500 evra.

Ističe da će se verovatno raditi kompletna analiza, "kako bismo izbegli ono što se sada dešava u zemljama Zapadne Evrope".

- Dozvoljeno poskupljenje od 6,5 odsto za domaćinstva je minimalno, da bi EPS ostao na grani i mogao da funkcioniše i ne očekujem dodatno povećanje cene struje za domaćinstva, odnosno za one koji su na zagarantovanom snabdevanju. Ove godine sigurno ne - naveo je član Nadzornog odbora EPS-a.

Što se tiče eventualnih restrikcija struje, ne očekuje da će biti potrebe za tim, kako kaže, imajući u vidu preduzete mere kada je reč o snabdevanju, ali i mogućnost dobijanja dodatnih količina gasa iz Rusije po već ugovornim cenama.

Gajić, takođe, kaže da bi za Srbiju bilo dobro da koristi nuklearnu energiju i da su čak i SAD pre neki dan i formalno dozvolile gradnju modularnih nuklearnih elektrana male snage.

Na pitanje kakve su trenutno cene na spot tržištima odnosno berzama u Evropi, kaže da je danas cena u Francuskoj i Italiji veća od 440 evra po megavat satu, a u Srbiji je oko 400 evra, što znači da je to 10 ili 11 puta više nego što je bila prošle godine u ovo vreme.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    3. avgust 2022 | 13:23

    Doabr vic, ne brini narode nece biti poskupljenja u 12 mesecu nego samo u 9 mesecu....

  • Vapaj

    3. avgust 2022 | 15:19

    A od 1 jan 23 jos 20% sve.... Kablovska gas ugalj struja voda....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>