• 1
 ≫ 

OPEK+ rešio da poveća proizvodnju crnog zlata?

 ≫ 

Naftna alijansa koja obuhvata 23 zemlje će proporcionalno podeliti dogovoreno povećanje proizvodnje između članica

  • 1
Tankeri nafta luka

Foto-ilustracija: Shutterstock

Grupa OPEK+ koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, odlučila je danas da poveća proizvodnju u septembru, za 100.000 barela dnevno.

To je mnogo manje nego u poslednjih nekoliko meseci.

Ministri zemalja u okviru alijanse OPEK+ su podržali taj predlog na današnjem onlajn sastanku, rekli su obavešteni izvori agenciji Blumberg, tražeći da ne budu imenovani jer zvanično saopštenje još nije objavljeno.

Njujorška agencija, međutim, podseća da su se zemlje koje čine ovu grupu ranije obavezale na povećanje isporuka u julu i avgustu, za više od 600.000 barela dnevno.

Budući da su jedino Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati poslednjih meseci mogli da pojačaju proizvodnju, samo delić obećanog povećanja isporuka stigao je na svetska tržišta, dodaje se u tekstu. Međunarodno referentna nafta Brent, koja je danas ranije bila u padu, napravila je zaokret ojačavši za 1,3 posto na 101,80 dolara po barelu.

Naftna alijansa koja obuhvata 23 zemlje će proporcionalno podeliti dogovoreno povećanje proizvodnje između članica, rekli su sagovornici Blumberga i dodali da na sastanku nije bilo reči o tome da li će OPEK+ nastaviti da povećava pumpanje i posle septembra.

Inače, Saudijci su prošlog meseca povećali proizvodnju "crnog zlata" na 10,78 miliona barela dnevno, prema Blumbergovom istraživanju, što je nivo koji se pumpa samo u retkim prilikama i koji ostavlja ograničene slobodne kapacitete.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatko

    8. avgust 2022 | 10:22

    Sto brat Putko kaže na to?Najgore sankcije Rusiji su pad cijena nafte i plina jer 70 posto izvoza i prihoda im ide od toga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>