• 0
 ≫ 

Sa njim sletite, ali često bez njih poletite: Koferi putnika izgubljeni po evropskim aerodromima

 ≫ 

Ukoliko vaš prtljag ne bude pronađen nakon 21 dana, možete avio-kompaniji podneti zahtev za odštetu

  • 0
koferi, pakovanje, putovanja

Foto: Pixabay/ivabalk

S njima sletite, ali često, ako presedate u drugi avion, bez njih poletite. Putnički koferi iz svih delova sveta rasuti su po evropskim aerodromima.

Evropske avio-kompanije se više od pola godine bore sa nedostatkom radne snage. Kažu, nema dovoljno radnika na aerodromima i zbog toga se koferi gube. Pre pandemije mnoge avio-kompanije su otpuštale radnike, od kojih očigledno mnogi nisu vraćeni na posao. Ispaštaju putnici, piše RTS.

U pisanom saopštenju beogradskog aerodroma navedeno je da je uzrok problema s koferima to što mnogo ljudi prvi put putuje nakon dve godine, pa se avio-kompanije suočavaju sa povećanim obimom saobraćaja.

- Dolazimo do toga da oni koji primaju prtljag, do onih koji prave njegovu raspodelu, oni koji rade u IT sektoru i vode računa o tome gde je i šta izgubljeno, gde može da se nađe, svuda je nedostatak te radne snage - navodi Milan Lainović, direktor turističke agencije.

Izgubljeni koferi sleteli su i na beogradski aerodrom. Stotine pa i hiljade na jednom mestu. Prema proceduri, prtljag koji putnik nije preuzeo, nakon pet dana od pronalaženja prelazi u nadležnost avio-kompanije.

Takođe, kada nestane, u teoriji prtljag može biti vraćen već sledećeg dana, ali, se u praksi dešava da se čeka čak i dve nedelje. Putnici na beogradskom aerodromu nisu, za sada, imali ovakav problem, ali su za njega čuli.

- Jesam, u Francuskoj, ali nisam imala problema, čula sam da su ostajali, ne postoji strah zbog toga, navikli smo već na to - navodi jedna od putnica na aerodromu.

Druga dodaje da je njena ćerka izgubila kofer, ali ubrzo je pronađen i poslat na njenu kućnu adresu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SERBIA LIVE - BEOGRAD (@serbialive_beograd)

Sedamnaest najvećih američkih avio-kompanija je samo u maju izgubilo ili sa zakašnjenjem dostavilo više od 230.000 kofera. Broj prijava zbog izgubljenog prtljaga ove godine veći je 30 odsto nego pre pandemije, prenose strani mediji.

Najviše problema imaju putnici koji presedaju i koji se kratko zadržavaju na aerodromu jer se kofer ne utovari na vreme, kažu na beogradskom aerodromu.

Ukoliko vaš prtljag ne bude pronađen nakon 21 dana, možete avio-kompaniji podneti zahtev za odštetu. Ali izgubljene torbe nisu izgubljene zauvek. Ipak, kod nekog završe jer se često posle tri meseca prodaju na aukciji.

Video: Druga bacio na traku za preuzimanje prtljaga- zamalo da odleti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>