• 3
 ≫ 

Evropa, Rusija i gas: Nemci bi da uskladište 95%, Gasprom zahteva zvaničnu potvrdu za turbinu

 ≫ 

Popunjenost evropskih skladišta gasa iznosila je u utorak 70,54 posto, što je iznad petogodišnjeg proseka

  • 3
gas

Foto: shutterstock.com

Evropske zemlje su na putu da dostignu ciljano punjenje skladišta gasa do početka zime, ali će troškovi vezani za to premašiti 50 milijardi evra, što je 10 puta viši iznos od istorijskog proseka troškova za obezbeđenje zaliha gasa za zimu.

Evropske vlade su strahovale da bi rusko smanjenje isporuka gasa preko glavnog gasovoda Severni tok 1 do Nemačke moglo da sputa zemlje da ostvare ciljanu preraspodelu skladišta za zimski period. Ipak, ograničavanjem potrošnje, prelaskom nekih elektrana sa gasa na ugalj i povećanjem uvoza tečnog prirodnog gasa (TPG), uspevaju da kontinuirano povećavaju zalihe gasa, piše Rojters.

Popunjenost evropskih skladišta gasa iznosila je u utorak 70,54 posto, što je iznad petogodišnjeg proseka od 70,32% za ovaj period godine, prema današnjim podacima asocijacije GIE. Taj nivo popunjenosti skladišta, dodaje se, neznatno je manji od desetogodišnjeg proseka od oko 71,40 odsto.

Evropska unija ima za cilj da napuni skadišta do 80 posto ukupnih kapaciteta do 1. novembra, kako bi mogla da odgovori na potrebe tokom zimske grejne sezone kada je potrošnja najveća.

EU je takođe utvrdila okvirne ciljeve za svaku zemlju pojedinačno, po mesecima. Nemačka, koja je najteže pogođena smanjenjem dotoka gasa iz Rusije, postavila je sebi ambiciozniji cilj - da do novembra popuni skladišta gasa do nivoa od 95 odsto.

Prvi put u istoriji, američke isporuke TPG-a su u junu doprinele snabdevanju Evrope gasom više nego snabdevanje gasovodom iz Rusije, navodi Rojters.

gasprom

Foto: Shutterstock

 

Ruski div traži ćagu

- Gasprom bi želeo da dobije popravljenu turbinu za Severni tok 1, ali je važno da kompanija dobije zvaničnu potvrdu da turbina nije pod sankcijama - izjavio je danas portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Kako je naveo, "Gasprom želi da dobije ovu turbinu, ali nije Gasprom taj koji je uveo sankcije".

- U ovom slučaju je važno da Gasprom dobije pravna dokumenta u kojima se navodi da turbina nije pod sankcijama. Puke reči u ovom slučaju apsolutno nisu dovoljne - rekao je Peskov novinarima, prenosi Tas s.

Kompanija je saopštila u sredu da isporuka turbine za Severni tok 1 sada nije moguća zbog sankcija Kanade, Evropske unije i Velike Britanije, kao i zbog neusaglašenosti s ugovornim obavezama Simensa. Nemački kancelar, Olaf Šolc, juče je rekao da je Rusija kriva za probleme s isporukom, te da je turbina spremna.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alexa

    4. avgust 2022 | 14:40

    E moj šorc. Ja vam ne bi dao ni za upaljac plin. Nadam se da ce Vladimir brzo da vas pocisti😏

  • Deda Mile

    4. avgust 2022 | 16:00

    E moj Šolc pa ti će da ostaneš ŠVORC😂😂

  • 🤣🤣🤣

    4. avgust 2022 | 17:00

    Izvinite gospodo Nemci propisi su propisi.....sve mora biti legalno i pokriveno dozvolama nemože ništa na reč.Kakav džentlmenski prc

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>