• 55
 ≫ 

Vlada donela odluku: Ograničene cene hleba i peleta

 ≫ 

Pocenjeno je da povećanje cena neće značajno uticati ni na standard potrošača

  • 55
Pelet drva ogrev loženje Foto-ilustracija: Shutterstock

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba kako bi se zaštitilo tržište i sprečile deformacije u formiranju cena ovog proizvoda, a imajući u vidu da se u strukturi cena najveći deo troškova odnosi na brašno čija se cena menjala, saopšteno je.

- S obzirom na to da je u prethodnom periodu došlo do velikog rasta cena namirnice ključnih za ishranu stanovništva, Uredbom je po prvi put ograničena marža na sve ostale vrste hleba. Imajući u vidu da je marža šest odsto, a da se hleb uglavnom isporučuje direktno u trgovini na malo, tako da je to i ukupna marža trgovca na malo, zaključeno je da se povećanje cene neće odraziti na njihovo poslovanje - navodi se u saopštenju.

Takođe, procenjeno je da povećanje cena neće značajno uticati ni na standard potrošača.

- Vlada Srbije je, nakon konsultacija sa predstavnicima proizvođača i udruženja, na današnjoj sednici donela paket mera koje se odnose na bezbedno snabdevanje drvnim sortimentima i kontrolu cena ogreva i peleta.

Na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacijama, Ministarstvom poljoprivrede, skladištarima, peletarima, kao i Upravom za šume, JP "Srbijašume", donela je Uredbu o ograničenju visine cene peleta, kao i Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

- Uredbom o ograničenju visine cene peleta, koja je doneta sa ciljem zaštite energetske bezbednosti Republike Srbije, a koja će biti na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu, predviđeno je da maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

Sprovođenje nadzora nad primenom uredbe na terenu i kontrolisanje maloprodajne cene peleta, vršiće inspekcijski organi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu, doneta je sa ciljem sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata, i trajaće do 1. novembra ove godine.

Odlukom je omogućeno da se izvoz trupaca može vršiti uz posebne dozvole koje će se podnositi na mesečnom nivou Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a o kojima će odlučivati komisija sačinjena od predstavnika ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trgovine i Privredne komore Srbije.

Dozvole dostavljene do 15. u mesecu za tekući mesec za ukupnu količinu drvnih sortimenata planiranih za izvoz, izdavaće se na period od dva

meseca.

- Snabdevanje tržišta drvnim sortimentima i kontrolu cena ogreva i peleta kontrolisaće Radna grupa za praćenje proizvodnje i prodaje drvnih sortimenata od strane javnih preduzeća za gazdovanje šumama u državnoj svojini, koja je danas formirana na sednici - stoji dalje u saopštenju.

Članovi vlade dali su saglasnost na odluku o usvajanju cenovnika osnovnih proizvoda šumarstva - drvnih sortimenata javnog preduzeća za gazdovanje šumama "Srbijašume", kojim se odobrava povećanje od 15 odsto, a u interesu zaštite imovine, odnosno šuma u državnoj svojini Republike Srbije i njihovog ekonomski opravdanog korišćenja.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Vlada Srbije usvojila je Strategiju integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji za period 2022-2027. godine, sa Akcionim planom za

sprovođenje Strategije za period 2022-2024. godine.

- Imajući u vidu da je strateški cilj Republike Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ovom Strategijom Srbija uvodi novi koncept integrisanog upravljanja granicom sa ciljem usklađivanja sa evropskim pravnim tekovinama. Dokument uređuje pravila kretanja lica ppeko granica kao i odredbešengenskog kataloga - kontrola spoljnih granica, vraćanje i readmisija.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    4. avgust 2022 | 18:39

    Neka vlada objasni kolika je inflacija i koliko je sve skočilo, kome oni ispiraju mozak a plate i penzije će da podigne u januaru do januara još ovoliko će da postupi....vreme je za ustanak...starlete postale poslanici sramota...hrkalović i Stefanović se svima smeju u lice umesto da su uhapšeni..zajedno sa retkim pitomce vulinom..dokle više

  • Luuk

    4. avgust 2022 | 17:47

    A gde ste to ogranicili zivota vam? Jar je na drvarama i po 50000 pelet Znaci sada ce ovi sto proizvode da prave nestasicu kao sa uljem,jer nece da prodaju po 38000. To ste trebali da uvedete u martu,da ljudi u Srbiji kupe,pa onda da dozvolite izvoz. A vi sve kontra,samo vama (politicarima) u dzep da ide

  • Rade

    4. avgust 2022 | 18:22

    Jesu li oni normalni bre pa pre godinu Dana bio 180 evra a sad 320, da li oni imaju mozga. Šta je to poskupelo da podigne cenu za 80% ? Da li MI to nemamo drva možda li je struja otišla 40 ili 50 % ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>