• 0

Vodeća švajcarska banka planira da ugasi hiljade radnih mesta? U problemu radnici širom sveta

Banka je prošlog meseca imenovala šefa za upravljanje imovinom, Ulriha Kernera, za svog novog glavnog izvršnog direktora

  • 0
Credit Suisse kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Švajcarska bankarska grupa Kredi Svis, jedna od dve najveće u zemlji (druga je UBS), raspravlja o gašenju više hiljada radnih mesta širom sveta, izvestio je Blumberg, pozivajući se na dobro upućene izvore.

Očekuje se da će ova grupa finalizovati planove u narednih nekoliko meseci i istražiti neefikasnost službe za upravljanje investicijama na dnevnom nivou, kao i službe za upravljanje rizikom i informacionim tehnologijama, u okviru napora da preoblikuje svoje investiciono bankarstvo, piše dalje u izveštaju njujorške agencije.

Kredi Svis je krajem jula prijavio gubitak od 1,59 milijardi švajcarskih franaka (1,65 milijardi dolara) za drugo tromesečje, podbacivši značajno u odnosu na tržišna očekivanja.

Osim toga, banka je prošlog meseca imenovala šefa za upravljanje imovinom, Ulriha Kernera, za svog novog glavnog izvršnog direktora. Njegov zadatak je da smanji sektor investicionog bankarstva i troškove za više od milijardu dolara, kako bi pomogao banci da se oporavi od niza skandala i gubitaka.

Kredi Svis je ranije saopštio da ima za cilj da skrati rok za uštedu troškova - ubrzanim sprovođenjem mera, uvedenih prošlog novembra, u okviru programa reorganizacije. Cilj je sistemska ušteda od 1,0 do 1,5 milijardi franaka godišnje do 2024. Banka je pooštrila i mere kontrole nakon što je pretrpela milijarde dolara gubitaka zbog grešaka u upravljanju rizicima i prilagođavanju poslovanja.

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>