• 0

U susret Danu rudara: "Da više ne govorimo čuveno rudarsko Srećno, već da zaista budemo bezbedni"

Sindikalne organizacije se intenzivno bore za poboljšanje sigurnosti na radu, a zatim i za adekvatne zarade

  • 0
ugalj, rudnik uglja

Foto: Shutterstock

Rudari Srbije, u znak sećanja na pobunu rudara u senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, sutra obeležavaju svoj praznik.

Kako navode iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije, najveći problem rudara je bezbednost na radu. Predsednik ovog sindikata, Zoran Marković, za Tanjug navodi da u Srbiji trenutno radi oko 30.000 rudara.

- To je manje nego nekada ranije, jer je ova delatnost modernizovana pa je smanjen broj izvršilaca u odnosu na vreme kada je sve rađeno ručno. Tehnologija je uzela svoj danak u rudarenju, ali je najveći problem ostala bezbednost - kaže on.

Zato se sindikalne organizacije najviše bore za poboljšanje sigurnosti na radu, a zatim i za adekvatne zarade, koje, kako kažu, praktično nikada nisu dovoljne s obzirom na to o koliko teškom poslu se radi.

- Moramo da se izborimo da uslovi budu takvi da više ne govorimo čuveno rudarsko Srećno‚ nego da rad u rudnicima stvarno bude bezbedan - naglašava Marković i podseća da je ove godine u rudniku Soko izgubljeno osam ljudskih života.

Prema njegovim rečima, jedan od preduslova za bezbednijie uslove jeste i stalna modernizacija, koja, istina, smanjuje broj neposrednih izvršilaca ali je i način da se zaštite zdravlje i životi rudara.

- Sada, pri ovim vrućinama, u drobilicama i drugim rudarskim mašinama, gde neretko nema klima uređaja, temperatura pređe i 45 stepeni - navodi Marković.

Osim bezbednosti na radu i adekvatnih plata, sindikat se zalaže i za tzv. zelene rudnike, što podrazumeva da - koliko se kopa, toliko se i sadi drveća, kako bi se površine ozelenele i stvorilo zdravije okruženje za rad.

Sindikat metalaca će povodom Dana rudara Srbije na svečanosti u Majdanpeku danas u podne za osam najboljih rudara iz četiri rudnika uručiti ručne satove, kao mali znak pažnje za njihov trud i zalaganje. Praznik će sutra u rudarskom Boru biti obeležen nizom izložbi i manifestacija.

Video: Tuga stanovnika za nekadašnjim rudnikom u Milićevcima: Od njega smo hranili porodice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>