• 12
 ≫ 

"Zabranom izvoza peleta čuvamo energetski bilans"

 ≫ 

MIhajlović je rekla i da inspekcije pregledaju i sve što se dešava sa prodajom ogrevnog drveta, jer, kako je rekla, njegovo prodavanje na crno i na kamionima neće moći da se održi, a ljudima mora da se omogući da normalno kupe ogrevno drvo za svoje potrebe

  • 12
drveni pelet ogrev grejanje Foto: Shutterstock

Osnovni razlog donošenja mera kojima je zabranjen izvoz peleta i određenih drvnih sortimenata i ograničena cena peleta jeste da se sačuva energetski bilans i da se ne dogodi da zbog nemanja ovih energenata ili njihove previsoke cene ljudi koji se njima inače greju pređu na grejanje strujom, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je nakon konstitutivne sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera u Privrednoj komori Srbije, na pitanje Tanjuga čime je bilo motivisano donošenje ovakvih mera i šta se očekuje od njihove primene rekla da u sadašnjem energetskom trenutku i u sklopu priprema za zimu mora da se vodi računa energetskom bilansu zemlje i da se reši svaki problem koji bi tu ravnotežu mogao da naruši.

- U Srbiji više od 110.000 domaćinstava koristi pelet za grejanje, više od 750.000 domaćinstava koristi ogrevno i ako tih 850.000 domaćinstava ne mogu da dođu do ogreva, jer ga nema ili je skup oni će preći na struju i ugroziti energetski bilans - rekla je Mihajlović.

Istakla je da mere slične onima koje je donela Vlada Srbije donose i vlade drugih zemalja u okruženju.

- Pokušavamo da napravimo red na tržištu koji čini nam se trenutno ne postoji. Formirali smo i radnu grupu koja prati šta se dešava na tržištu, jer hoćemo da svih energenata ima dovoljno i da cene ne budu prevelike - navela je ministarka.

Dodala je da inspekcije pregledaju i sve što se dešava sa prodajom ogrevnog drveta, jer, kako je rekla, njegovo prodavanje na crno i na kamionima neće moći da se održi, a ljudima mora da se omogući da normalno kupe ogrevno drvo za svoje potrebe.

ZI

Video: Mihajlović: Nije bilo eksplozije u Soko, rudari su se ugušili od metana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    6. avgust 2022 | 16:37

    Nadam se da si ti završila svoj mandat za sva vremena.

  • Boban

    6. avgust 2022 | 15:50

    Prosta racunica, ako imam primanja 19000 dim mesecno a metar drva kosta 10000 da li ja mogu da si obezbedim i drva za zimu?. Opcija a ne jesti i nemati nikakve troskove mesecno (sto je neizvodljivo) pa kupiti drva za zimu ili se kao opcija b smrzavati preko zime i navuci kojekakve bolesti tipa reuma i slicno......

  • Boby

    6. avgust 2022 | 16:09

    Kupiti normalno ogrev? Pa sta je tu normalno kad su cene nenormalne!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>