• 17
 ≫ 

Posao za građane zemalja Otvorenog Balkana bez viza i radnih dozvola

 ≫ 

Države u okviru te inicijative prvi put će moći slobodno da pristupe jedinstvenom tržištu rada

  • 17
Srbija Albanija Makedonija mogu da rade bez viza posao za građane zemalja Otvorenog Balkana

Foto: Shutterstock, Pixabay

Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije od septembra će, zahvaljujući povezivanju nacionalnih elektronskih sistema ovih država u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", prvi put moći slobodno da pristupe jedinstvenom tržištu rada, poručio je danas direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Objasnio je da će građani zemalja Otvorenog Balkana imati mogućnost da se zaposle u jednoj od ove tri zemlje, i to bez ikakvih dodatnih papira, radnih viza i posebnih dozvola.

- Kada je pre pet godina osnovana Kancelarija za IT, svega desetak ljudi radilo je u njoj, a sada ih je u dva grada 115. Cilj nam je bio da građani ne budu kuriri koji idu od šaltera do šaltera, već da država prikuplja dokumenta za njih. Hteli smo efikasnu, ekonomičnu, transparentnu javnu upravu i sve sisteme smo gradili korak po korak - rekao je Jovanović za Novosti.

Dodao je da su danas sve informacije javne uprave dostupne onlajn i građanima su na usluzi svih sedam dana u nedelji 24 sata dnevno.

Jovanović je istakao da će građani najbolje oceniti rad Kancelarije za IT i da je uveren da je toliko urađeno kroz projekte digitalizacije da više nema povratka nazad.

Zaposleni u Kancelariji za IT i e-upravu, rekao je direktor Kancelarije, ruše barijeru javne uprave i čine pravi veliki tim zaposlenih u dva grada, Beogradu i Kragujevcu, koji radi na različitim poslovima.

Prema njegovim rečima, tim Kancelarije je tu da pomogne kada korisnici ne mogu da koriste neku uslugu, da ponudi informaciju i uputi na prave adrese.

- Na samom početku bili smo svesni da nisu svi digitalno pismeni. Sistemi su na početku pravljeni tako da su građani dolazili do šaltera, a iza njih su se razmenjivali određeni podaci između institucija - rekao je on.

Dodao je da je prvi i pravi primer za to je usluga "Bebo, dobro došla na svet", gde roditelji još u porodilištu detetu daju ime, upišu ga u Matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište, zdravstveno osiguranje i roditeljski dodatak.

Objasnio je da je ta usluga upravo jedna od mnogih koja je pokazala građanima šta je e-uprava, jer roditelji nisu morali da obilaze šaltere, već je zaposleni u porodilištu sve to obavljao za njih elektronski.

Jovanović je naveo da je na taj način do sada registrovano 360.000 beba, a razmenjeno je i više od 100 miliona podataka elektronskim putem, za koje građani nisu više morali da nose razlišita dokumenta na šaltere - izvode iz Matične knjige rođenih, državljanstvo, prebivalište, podaci iz PIO fonda, MUP-a, Katastra...

Ocenio je da se danas, zahvaljujući dobroj i stabilnoj infrastrukturi, gotovo u hodu rešavaju problemi, a da je nekada potrebno svega desetak dana da se elektronske usluge digitalizuju i učine lakšim i dostupnijim za građane.

- Naš zadatak je da kao služba Vlade budemo faktor kohezije između ministarstava i kao centralno telo Vlade mi danas imamo ogroman autoritet. Primera radi, usluga Moja srednja škola povezala je MUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zdravstvo, osnovne i srednje škole, tako da su roditelji mogli pomoću interneta i sa bilo kog mesta da upišu svoje dete u srednju školu - rekao je Jovanović.

Uštede koje su ostvarene korišćenjem elektronske uprave, kako za građane, tako i za državu su ogromne, poručio je.

Istakao je da se za svaki dokument danas uštedi sat vremena i ako se računa da je dnevnica tri do četiri evra, na 100 miliona dokumenata ostvari se ušteda od 300 do 400 miliona evra.

Dodao je da na portalu E-uprava danas ima 1,5 miliona korisnika koji koriste različite usluge.

Tržište informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji je, tvrdi Jovanović, "gladno IT-jevaca". Iako oko 92.000 njih radi u ovom sektoru, to je prema njegovoj oceni malo, jer postoji ogroman deficit u ovom sektoru.

- Očekujemo da će izvoz IKT sektora ove godine premašiti 2,5 milijardi evra i veći je nego izvoz poljoprivrede. Koliki je to uspeh, pokazuje podatak da je pre šest godina izvoz IKT sektora bio svega šest miliona evra - rekao je Jovanović.

Video: Vučić sa Sančezom, otkrio šta će morati da nauči od njega: Preći ćemo milijardu evra razmene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    7. avgust 2022 | 15:00

    Šta bi to Albanija i Makedonija mogle atraktivno da ponude Srpskim radnicima?Ovim žele da obore još više cenu rada u Srbiji i da srpski radnici odu na zapad,a ovde naprave džamahiriju.

  • dg

    7. avgust 2022 | 13:08

    Naš narod neće ni u Srbiji da radi a kamoli da ide u Albaniju ili Makedoniji gdje su još dori uslovi. Ako iko bude igdje dolazi, dolaziće Albanci u Srbiju.

  • Vodolijax

    7. avgust 2022 | 13:14

    Mislim da će svi hteti da dođu u Beograd......ne znam kakav posao Makedonija može da ponudi Srbima......jedino berbu paprike.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>