• 11

Lista top 10 najboljih i najgorih mesta za život: Evropska metropola ponovo prva

Indeks je ocenio 172 grada u pet kategorija: kultura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura i zabava

  • 11
beč, austrija

Foto: shutterstock.com

Ovih dana, Economist Intelligence Unit (EIU) je objavio svoj indeks Global Liveability, za rangiranje top 10 najboljih i 10 najgorih mesta za život na svetu u 2022.

Indeks je ocenio 172 grada u pet kategorija: kultura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura i zabava. Gradovi u Skandinaviji dominiraju na listi gradova u kojima se "živi najpodnošljivije", zahvaljujući stabilnosti i dobroj infrastrukturi u regionu.

Stanovnici ovih gradova podržani su i dobrom zdravstvenom zaštitom i brojnim mogućnostima iz domena kulture i zabave, navodi se. Iz godine u godinu, gradovi u Austriji i Švajcarskoj imaju tendenciju da se visoko rangiraju na listama koje podrazumevaju kvalitet života, zahvaljujući dobro razvijenoj socijalnoj tržišnoj ekonomiji.

Zanimljivo, na listama nema nijednog mesta/grada iz SAD.

Kao najbolje mesto na svetu za život, ponovo je ocenjen Beč (Austrija), sa ocenom 95.1/100. Slede Kopenhagen (Danska), Cirih (Švajcarska), Kalgari (Kanada), Vankuver (Kanada), Ženeva (Švajcarska), Frankfurt (Nemačka), Toronto (Kanada), Amsterdam (Holandija) i Osaka (Japan).

Dakle, interesantno je da se na listi, sačinjenoj od svega 10 najboljih mesta za život na planeti, nalaze čak 3 kanadska grada.

Kada je reč o najgorim destinacijama za život, na osnovu EIU izveštaja, stvari stoje ovako: prvo mesto je zauzeo Damask (Sirija), Duala (Kamerun), Harare (Zimbabve), Daka (Bangladeš), zatim Port Moresbi (Papua Nova Gvineja), Karači (Pakistan), Alžir (Alžir), Tripoli (Libija), Lagos (Nigerija) i Tehran (Iran).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>