• 3
 ≫ 

Nova akvizicija Fajzera: Ušao u posao vredan 5 milijardi dolara

 ≫ 

Akcije Global Blood-a porasle su za 4,5 odsto nakon objave

  • 3
Pfizer Fajzer kompanija logo

Foto: Tanjug/AP/Pfizer Media Relations

Fajzer upotpunjava svoj portfolio i to proizvođačem lekova za krvne bolesti Global Blood Therapeutics. Poslednju u nizu akvizicija realizovana je ugovorom vrednim 5,4 milijarde dolara u borbi protiv potencijalnog usporavanja potražnje za proizvodima za suzbijanje Covid-19, jer se broj obolelih smanjuje.

Fajzer je saopštio da će platiti 68,50 dolara po akciji, što predstavlja premiju od 7,3 odsto na zatvaranje akcija Global Blood-a u petak i premiju od 42,7 odsto na zatvaranje u četvrtak, pre nego što je Wall Street Journal objavio da je Fajzer u naprednim pregovorima o preuzimanju kompanije.

Kompanija je uživala u porastu prodaje bez presedana od globalnog uvođenja vakcine protiv Covid-19, razvijene uz BioNTech. Prodaja je, međutim, počela da usporava od prošle godine. Ali uz novac od prodaje vakcine protiv Covid-19, Fajzer je u potrazi za akvizicijama koje bi mogle doneti milijarde godišnje prodaje do kraja decenije.

U maju je Fajzer izdvojio 11,6 milijardi dolara za proizvođača lekova protiv migrene Biohaven Pharmaceutical Holding , a nedavno je realizovao i ugovor vredan 6,7 milijardi dolara za kupovinu Arena Pharmaceuticals.

Kupovinom Global Blood Therapeutics, Fajzer će povećati svoj posao lečenja retkih bolesti sa Oxbryta.

Oxbryta je prvi put odobren 2019. za lečenje bolesti srpastih ćelija kod pacijenata starijih od 12 godina, a prošle godine u decembru i za mlađe pacijente.

Bolest srpastih ćelija je nasledni poremećaj krvi koji pogađa oko 70.000 do 100.000 ljudi u Sjedinjenim Državama. Oralni lek je doneo 55,2 miliona dolara prodaje kompaniji u prvom kvartalu 2022, prenosi CNBC.

Akcije Global Blood-a porasle su za 4,5 odsto nakon objave ugovora.

Video: Premijerka ima odgovor: Da li će deca do 11 godina u Srbiji dobiti vakcinu protiv korone?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    8. avgust 2022 | 17:05

    Zaradjuju milijarde? A ja mislio oni pomazu covecanstvu zato sto vole da cine dobra dela. Razocaran sam.

  • Mihajlo

    8. avgust 2022 | 22:28

    Kupili firmu koja proizvodi lekove za bolesti krvnih sudova. Velika potraznja posle njihovih "vakcina"...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>