• 18

Precizna računica: Evo koliko će poskupeti račun za struju

Srbija mora i da uvozi struju

  • 18
Struja, računi Foto: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da vlada radi sve kako bi ublažila krizu u energetskom sektoru, ali da i pored toga struje i uglja nema dovoljno, dok su cene i izvoz peleta ograničeni, kako ljudi ne bi prelazili na alternativne načine grejanja tokom zime.

Ona je istakla da sitacija nije jednostavna jer se naša zemlja pored globalne energetske krize suočava i sa sušama i nestašicom hrane u svetu, ali da je vlada blagovremeno donosila mere kako bi bilo dovoljno novca da se uvoze energenti iz drugih zemalja.

"Vlada Srbije vodi energetsku politiku zahvaljujući novcu iz budzeta", rekla je Mihajlović za TV Prva.

Kada je u pitanju struja Mihajlović je istakla da Srbija ne proizvodi dovoljno struje za svoje potrebe i da je uvozi, kao i da će veće količine biti potrebne tokom zime.

"Uvoz struje se trenutno razlikuje od dana do dana, a zavisi upravo od hidrologije, preključe je to bilo 12 odsto, juče negde oko pet ili šest odsto i u toku leta mi se krećemo negde između četiri i po i 13 odsto. Još uvek nismo u zimi i još uvek potrošnja nije kao tokom zime", navela je Mihajlović.

Na pitanje koliko će striuja poskupeti, Mihajlovićeva je navela da će povećanje biti 6,5 odsto, a da će računi građana biti uvećani u proseku od 280 do 340 dinara.

Prema rečima Mihajlović, gas u zemlji je obezbeđen što ugovorom sa Rusijom, što skladištem u Mađarskoj.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    9. avgust 2022 | 12:36

    Direktor koji nas je doveo do toga da nemamo uglja itd.mora da snosi odgovornost- zatvor,oduzimanje imovine, velika novčana kazna i nikada više u životu da se ne bavi nekim odgovornim poslom. To je isto kao kada bi nekome dao avion a on je samo bio putnik.Živi bili pa videli biće " nezgodno" ukoliko se ne nađe neko rešenje.Juče stigao iz Austrija/ bio u gostima/ samo radi informacije gas 100% poskupeo.

  • Gradjanin

    9. avgust 2022 | 11:42

    Kako god i sta god da napisete ali tesko nama na jesen i zimu sa cenama, poskupljenjima i ogromnim problemima. Zali boze ovaj narod

  • W

    9. avgust 2022 | 12:16

    A na to uvećanje koliko će biti uvecane akcize PDV,i ostale stavke ,računamo za 1000,00 dinara biće uvećan racun

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>