• 14

Oglasili se najveći poljoprivrednici: "Alarmantno stanje, sačekati s radikalizacijom protesta"

Članovi Kluba su bili organizatori najorganizovanijeg protesta poljoprivrednika pre više godina i ne libe se da ih ponovo organizuju", navode oni u saopštenju

  • 14
Poljoprivrednici suncokret protest Novi Sad Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Povodom aktuelnih dešavanja, oglasili su se i najveći poljoprivrednici, odnosno njihova udruženja. Ističu da je stanje u njihovom resoru alarmantno, kao da je i žetva na pragu, a da su oči uprte u Ministarstvo u traženju rešenja. Zbog toga navode da je potreban dijalog. 

"Svedoci smo aktuelnih dešavanja i protestne vožnje i okupljanje poljoprivrednika zbog ponižavajućeg i očajnog stanja u agraru Republike Srbije.

Klub 100P plus se od svog osnivanja 2003. godine zalaže za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje statusa poljoprivrednih proizvođača. Članovi Kluba godinama apeluju na institucije, nadležno ministarstvo, kao i ministarstvo finansija i insistiraju da zajedničkim snagama pronađu trajno rešenje za stanje u poljoprivredi.

Za postizanje zacrtanih ciljeva neophodan je dijalog sa predstavnicima Vlade i nadležnim ministarstvima. S obzirom da još uvek nemamo formiranu Vladu, niti novog mandatara i ministre, smatramo da treba sačekati sa radikalizacijom protesta, jer Vlada u tehničkom mandatu nema mehanizme i ne može da donese odluke koje bi dovele do dugoročnog rešenje problema u poljoprivredi.

Apelujemo na predsednika Aleksandra Vučića da što pre predloži mandatara, kako bi se formirala Vlada i kako bi se nagomilani problemi počeli rešavati. Žetva je na pragu, a kvalitet i kvantitet roda će zavisiti od donetih mera Vlade i Ministarstva po ovim pitanjima.

Članovi Kluba su bili organizatori najorganizovanijeg protesta poljoprivrednika pre više godina i ne libe se da ih ponovo organizuju", navode oni u saopštenju koje vam prenosimo u celosti.

STAVOVI KLUBA 100P plus

1. Podeliti poljoprivredna gazdinstava na profesionalna i ostala;

2. Što pre uraditi reformu penzionog sistema za poljoprivrednike;

3. Omogućiti profesionalnim gazdinstvima veće subvencije, naročito u investicije;

4. Pronaći rešenje za pomoć stočarima koji su u nezavidnoj situaciji.

5. Ukinuti akcize za dizel gorivo za profesionalna poljoprivredna gazdinstva za površinu koja je prijavljena u registru;

6. Ne uvoditi zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih sirovina i poljoprivrednih proizvoda;

7. Regresirati mineralna đubriva za predstojeću setvu.

Ranije danas, Nenad Manić, iz Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije obratio se medijima ovim povodom.

Kako Telegraf Biznis saznaje, pozvana je Inicijativa na sastanak sa premijerkom Anom Brnabić. Sastanak bi trebalo da se održi sutra u 9.

Video: Osnovci iz Železnika došli traktorom na malu maturu: Dečaci carevi izazvali oduševljenje na mrežama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    10. avgust 2022 | 16:45

    Više od 90% ovih su tajkuni i saradnici bivše vlasti koji su se obogatili i pokupovali zemlju i mehanizaciju za nekoliko godina, tako reći preko noći? Šta da kažu poljoprivrednici sa 5 ili 10 hektara zemlje? Dokle više da se duva u leđa bogatima, a sirotinja da se zanemaruje?

  • Др

    10. avgust 2022 | 16:29

    Само немојте дозволити да вам се пришуњају пропали политичари, јер да могу помоћи, помогли би прво себи!

  • Poljoprivrednik

    10. avgust 2022 | 15:43

    Pojasnite sta znaci profesionalni poljoprivrednik

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>