• 6

Ziđin: "Zemljište u Boru otkupljujemo poštujući zakone Srbije"

Trenutno je u toku sudski proces

  • 6
Bor, industrija, ekologija Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Kompanija Serbia Zijin Mining Bor od 2016. godine otkupljuje zemljišne parcele u katastarskim opštinama Slatina, Metovnica i Brestovac u okolini Bora i to radi poštujući zakone Srbije i međunarodne standarde, saopštila je danas ova kompanija.

Navela je da se parcele otkupljuju na dobrovoljnoj bazi i u transparentnom procesu, za potrebe izgradnje infrastrukture rudnika „Čukaru Peki“, kao i za pošumljavanje, ozelenjavanje i postavljanje mernih uređaja za praćenje kvaliteta vode, vazduha, buke i vibracija.

Iz Ziđina ističu i da su parcele otkupljivali po ceni koja je žnatno veća od njihove realne, tržisne vrednosti i da su to radili, kako navode, u cilju odgovornog odnosa prema lokalnoj zajednici u kojoj posluju.

Takođe i da su ponude za otkup formirane na osnovu procene tržišne vrednosti od strane licenciranih sudskih veštaka, te da je kompanija uz procenjeni iznos isplaćivala bonus od 100 odsto, kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli.

Kada je reč o građevinskim objektima, kompanija je, navodi se u saopštenju, umesto tržišne cene, isplaćivala zamensku vrednost, što znači da kada je na parceli bio i zapušteni objekat, plaćala je troškove izgradnje novog objekta na drugoj lokaciji.

Tako je, ističu iz Ziđina, na obostrano zadovoljstvo meštana I kompanije, otkupljeno više od 1.300 ha zemljišta od oko 870 vlasnika dok je 15 vlasnika odbilo ponude kompanije za kupovinu i tražilo mnogo veće cene od prosecnih na tržištu.

Kompanija je, navodi se u saopštenju, razgovarala sa tim vlasnicima, ali nije postigla dogovor, pa je preduzeće pokrenulo postupak eksproprijacije u skladu sa zakonima i propisima iz ove oblasti.

"Eksproprijaciju su naknadno odobrili Odeljenje za urbanizam grada Bora I Ministarstvo finansija, tako da je prenos vlasništva i prava pristupa odnosno korišćenja sa vlasnika na kompaniju završen od 2020. godine do sada", navode iz Ziđina.

Dodaju da su sudski sporovi pokrenuti zbog spora oko cene i da su vlasnici insistirali na znatno višoj ceni.

Trenutno je u toku sudski proces, a sud će utvrditi koliku naknadu kompanija, korisnik eksproprijacije, mora da isplati vlasnicima, što će ona i uraditi, navodi se u saopštenju Ziđina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    10. avgust 2022 | 16:52

    Niste vi krivi što je drzava dozvolila prodaju zemljista strancima.ko nije državljanin Srbije bar 20godina nebi mogao da kupi u vlasništvo .Mogao bi u zakup i to maksimum na 50,Bicemo robovi za kratko vreme posto ce vlasnici zemlja.fabrika.suma ,livada i vode biti stranci.(nadam se da ce ovo biti objavljeno)

  • lako

    10. avgust 2022 | 16:45

    je prodati ,sto je neko gradio vekovima

  • Polito pio

    10. avgust 2022 | 16:43

    Kako je moguce da smo prodali ,,zlatni koku,,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>