• 7
 ≫ 

Ovo su nove mere NBS za zaštitu građana zbog skupljih usluga banaka

 ≫ 

NBS donela set mera u sklopu na sve glasnije žalbe korisnika

  • 7
Banka, novac, kredit, dinari

Foto: Shutterstock

Sa bankama je postignut dogovor da u narednih godinu dana, počev od 1. septembra, ne povećavaju cenu svoojih usluga, a da one banke koje su iz povećale od 1. januara 2021. godine snize visinu tih usluga za 30 procenata, ali ne ispod nivoa na kome je cena uslkuga bila pre povećanja..., rečeno je na današnjoj konferenciji za medije koju je organizovala Narodna banka Srbije. 

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je dodala da je Izvršni odbor NBS danas doneo dve odluke koje se tiču bankarskiih usluga, a koje će dodatno zaštititi životni standard građana.

Naglasila je da će banke ubuduće biti obavezane da centralnoj banci unapred najave nameru da menjaju cene svojih usluga, umesto da kao do sada slobodno odlučuju o tome.

Tabakovićeva je dodala da će NBS na isti način učestvovati i u odlučivanju o svim cenama koje utiču na potrošačku korpu.

Podsetimo, centralna banka je ranije najavila da će setom mera, odgovoriti na sve glasnije žalbe korisnika.

Kako je ranije najvavljeno, paket mera i propisa namenjen kako bi se zaštitio standard građana, povodom najava i odluka pojedinih banaka da povećaju naknade za određene usluge povezane s platnim računima.

Navela je, povodom pojedinih apela i poziva da NBS preduzme mere u vezi sa naknadama banaka, da intenzivno radi na rešenju tako da se na najbolji način zaštiti standard građana.

"Iako postoji nesporno pravo da svaka tema bude predmet obraćanja javnosti, ističemo da je suvišno na ovaj način govoriti o problemu na kojem NBS već ubrzano radi i kada je već obavestila javnost u kom roku će biti donete odluke od interesa za građane Srbije", kažu u NBS.

Video: Tabaković: Trudimo se da u fazi uvođenja novih usluga sprečimo kao moguće negativne pojave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    11. avgust 2022 | 15:15

    Bravo za NBS! Ja požurila pa zatvorila jedan račun, uskuro ću i drugi, jer banke na Zapadu izdaju čekove i dokle god ste u plusu NIŠTA ne naplaćuju za održavanje računa, i NIŠTA za transakciju novca sa vašeg računa na račun nekog drugog bilo to u istoj ili nekoj drugoj banci. Kako se njima isplati a našim bankama ne?

  • Pop

    11. avgust 2022 | 16:12

    Vratiti stari sistem gde su plate deljene na šalteru firme i gde su računi plaćani direkt pružaocu usluga.

  • Penzioner

    13. avgust 2022 | 07:27

    Bravo Jorgovanka! Samo nam još reci u kojoj banci imamo osnovni paket za 150 dinara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>