• 0

Da se "smrzneš" od lepote: Ovo je eko-kuća budućnosti, pluta na vodi i nudi neverovatne uslove

Ideja o izgradnji domova na vodi nije nova, ali ono što SeaPod obećava jeste stanovanje u luksuznom, pametnom i pristupačnom domu

  • 0
Plutajuća kapsula za stanovanja Foto: Ocean Builders / Ferrari / Profimedia

Kuća budućnosti, koja je takođe i prva eko-restaurativna plutajuća kuća na svetu, pomoći će stanovnicima iz gradova da žive alternativnim načinom života, više u skladu sa prirodom, sa smanjenim ugljeničnim otiskom, ali i sa više luksuznih pogodnosti i, naravno, magičnim pogledom.

Ta kuća budućnosti zove se SeaPod i, zapravo, predstavlja jedan od tri modela koje je predložila kompanija Ocean Builders sa sedištem u Panami; druga dva modela su GreenPod, koji će biti postavljen na kopnu, i EcoPod - najodrživiji od svih.

Njihovo ime zaista govori dovoljno u smislu dizajna i funkcionalnosti: to su kapsule, predstavljene kao alternativna za kuće za stanovanje. Treba da budu i održive i luksuzne, a očekuje se i da budu pristupačne.

SeaPod se promoviše kao prva eko-restaurativna plutajuća kućica na svetu, sa višestrukom funkcionalnošću jer se nalazi blizu obale. Drugim rečima, to je plutajuća kuća "nove generacije".

Ideja o izgradnji domova na vodi nije nova. Postoji najmanje desetak startapa koji predlažu ovu vrstu rezidencije, kao sredstvo za rešavanje pitanja porasta nivoa morske vode i opasnosti koje ono predstavlja za obalu. Ali, ono što SeaPod donosi kao novinu jeste obećanje o životu u luksuznom, pametnom i pristupačnom domu.

SeaPod će imati prozore sa panoramskim pogledom od 360 stepeni, jer, na kraju krajeva, ako ćete živeti na vodi, trebalo bi da tu pogodnost iskoristite na najbolji način. Prozori će imati specijalnu UV foliju, koja će pomoći u smanjenju toplote, ali i zarad veće privatnosti, jer će prve kapsule biti postavljene bliže obali - kako bi ih povezali sa mrežom za struju (kompanija kaže da takođe istražuje solarnu energiju).

Unutrašnji raspored je jednostavan. SeaPod se ističe po svom minimalističkom pristupu, koji jasno ilustruje filozofiju "manje je više". Tu je glavna prostorija koja se može adaptirati u skladu sa željama budućeg vlasnika, bilo da je u pitanju teretana, dnevni boravak ili kancelarija; zatim, kuhinja sa šankom za doručak, spavaća soba sa pogledom, SPA kupatilo.

Tu je i terasa, a postoji i mogućnost dodavanja "vodenog dvorišta" - odvojene plutajuće strukture gde biste mogli da se zabavite, da roštiljate ili organizujete neformalna okupljanja. Ona proširuje raspoloživi prostor za 20%.

Video: Mamula postaje luks rizort u julu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>