• 33
 ≫ 

3 stvari koje će banke u Srbiji morati ubuduće da rade jer su drsko dizale cene: Neke stavke i jeftinije

 ≫ 

Neke usluge banke pojeftinjuju za trećinu

  • 33
Dug kredit briga

Foto: Shutterstock

Banke u Srbiji moraće da snize cene svojih usluga, a dodatno, moraće ubuduće drugačije da se ponašaju kada je reč o sličnim odlukama.

To je rezulat dogovora koji je postignut između NBS i banaka a koji su danas obelodanjeni na konferenciji za medije.

Tako, banke u narednih godinu dana, počev od 1. septembra, neće povećavati cenu svojih usluga, a da one banke koje su iz povećale od 1. januara 2021. godine moraće da snize visinu tih usluga za 30 procenata.

To neće biti ispod nivoa na kome je cena usluga bila pre povećanja. Dodatno, banke će ubuduće biti obavezane da centralnoj banci unapred najave nameru da menjaju cene svojih usluga, umesto da kao do sada slobodno odlučuju o tome.

Izvršni odbor NBS danas je doneo dve odluke koje se tiču bankarskiih usluga, a koje će dodatno zaštititi životni standard građana, a sve zbog učestalih žalbi građana.

Račun za 150 dinara

Prva se odnosi na platne račune sa osnovnim uslugama i garantovanom cenom koja je niža od sadašnje.

Građani će za 150 dinara mesečno moći da dobiju paket usluga u kome su tekući dinarski račun, besplatno podizanje gotovine na šalterima i bankomatima njihove banke, da dobiju besplatnu debitnu karticu, mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava neograničen broj transakcija pujtem QR koda na prodajnim mestima.

Pored toga, građani će moći da nadograde ovaj paket dodatnim uslugama poput kreditne kartice deviznog računa, dozvoljenog minusa ili čekova bez prelaska na skupljli paket koji sadrži navedene usluge.

Dodatni paket koštao bi 225 dinara mesečno umesto 300 dinara, što je cena skupljeg paketa.

Ranije ovog meseca, skočilo je održavanja računa, isplata gotovine, SMS obaveštenja, korišćenju bankomata i drugih usluga.

Banke su mahom podizale provizije ili čak uvodile provizije na usluge koje nikada nisu naplaćivale. Na primer, provera stanja na računu na bankomatu je do skoro bila besplatna usluga, a sada košta 15-30 dinara. Neke banke počele su da naplaćuju uručivanje platne kartice u ekspozituri, već odavno se naplaćuju SMS poruke, a prethodnih meseci posebno je razbesnelo klijente uvođenje naplate plaćanja putem elektronskog i mobilnog bankarstva pa sada jedna transakcija košta tridesetak dinara.

banke, euribor

Foto: Shutterstock

 

Takođe podsećaju da je NBS ranije uvela zakonsku obavezu banaka da informišu klijenta o naplaćenoj naknadi nakon izvršene tranksacije, da dostave pregled naknada kao deo predugovorne dokumentacije, da jednom godišnje dostave ukupan naplaćeni iznos svih naknada i kamata po različitim uslugama i objavila je naknade svih banaka na internet prezentaciji NBS kako bi građani mogli na jednostavan način da se informišu i uporede ih pre nego što posete banku.

Takođe, banke su u skladu sa Zakonom o platnim uslugama dužne da o promenama naknada informišu svoje korisnike. I to dva meseca ranije. A kako da prođete jeftinije čitajte u našem posebnom tekstu.

Podsećamo, NBS je danas korigovala i referentnu kamatnu stopu. 

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    11. avgust 2022 | 16:37

    HOCEMO.PLATE I PENZIJE DA PRIMAMO NA RUKE NE PREKO BANKE PA NEK RADE ONDA STA HOCE...STRANE BANKE ISTERATI IZ SRBIJE A NASE SAMO DA POSLUJU .....TO JE ORBAN URADIO I TAMO NEMA OVAKVIH STVARI

  • Nik

    11. avgust 2022 | 17:05

    BANKE SU JAČE OD DRŽAVE I PREUZELE POSAO OD LIHVARA I ZELENAŠA.MUZU NAS NA MALI MILION NAČINA SAMO KAP PO KAP DA NE PRESUŠIMO.BANKOAUTOMATI SU IM NAJSIGURNIJE SISE OD KORONA POČELA I SVAKU TIPKU NAPLAĆUJU BEZ HVALA.

  • Svajcarac

    11. avgust 2022 | 16:23

    Dok je njima nase vlasti,ne moraju da se brinu.Opet ce napraviti cirkus na trzistu,opet uz pomoc

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>