• 2

Jedna od najnaprednijih zemalja sveta ne pamti ovakvu krizu skoro 35 godina

Glavni pokretači rasta inflacije bile su cene hrane, bezalkoholnih pića i transporta

  • 2
Train Oslo - Bergen mountains Norway Norveška voz planina priroda

Foto: Shutterstock

Na listi najjačih ekonomija na planeti, posmatrano na osnovu BDP-a, Norveška je lani zauzela 27. mesto, i tako pretekla Izrael, Austriju, Dansku, Singapur, Hongkong, UAE, Finsku, Češku, Novi Zeland i mnoge druge...

Važi za jednu od najstabilnijih država u Evropi, ali to svakako ne znači da je imuna na ekonomske potrese. Štaviše, godišnja stopa inflacije u Norveškoj u julu je porasla na 6,8 odsto, što je najviše od jula 1988. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dakle, takav nivo inflacije Norveška ne pamti maltene punih 35 godina. U junu je stopa inflacije u toj skandinavskoj zemlji iznosila 6,3 posto, a glavni pokretači rasta inflacije bile su cene hrane, bezalkoholnih pića i transporta.

Indeks potrošačkih cena, prilagođen poreskim promenama, a isključujući energente, dostigao je rekordnih 4,5% u julu, dok je u junu iznosio 3,6 procenata. Na mesečnom planu, potrošačke cene su prošlog meseca uznapredovale za 1,3 odsto, u poređenju sa rastom od 0,9 procenata, zabeleženih u junu.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>