• 1

Nivo Rajne i dalje u padu: Vlasnici tereta plaćaju više, jer su brodovi napunjeni samo 25 odsto

Ova reka jedan od ključnih rečnih pravaca koji povezuje nemačku industriju sa lukama u Severnom moru

  • 1
rajna Foto: shutterstock.com

Nivo Rajne u Nemačkoj ponovo je opao zbog toplog vremena i suše, tako da teretni brodovi ne mogu da plove ako su previše natovareni, saopštili su danas trgovci i trgovački posrednici, a prenosi Rojters.

Podsećamo, nedavno smo pisali upravo o tome da Rajnom plove poluprazni brodovi što ometa rečni transport, dok i francuska reka Rona zbog svoje temperature utiče na rad nukleranih elektrana.

Transport tereta na reci Rajna se nastavlja, ali su plovila primorana da plove sa samo četvrtinom kapaciteta, pa vlasnici tereta za svoje isporuke često moraju da plate iznos za četiri plovila, umesto jednog.

Ekonomisti procenjuju da bi poremećaj vodostaja na Rajni mogao da umanji nemački ekonomski rast za pola procenta ove godine, navodi britanska agencija.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je Rajna jedan od ključnih rečnih pravaca koji povezuje nemačku industriju sa lukama u Severnom moru, iz kojih se nemački proizvodi izvoze na svetska tržišta.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa mi 100 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • С-17

    12. avgust 2022 | 12:57

    Ау како ми нешто жао,немате појма.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>