• 1

Jedna banka pristala da prima uplate za tranzit ruske nafte: "Pumpanje prema Češkoj do subote"

Protok ka Mađarskoj i Slovačkoj je ponovo pokrenut u sredu, nakon što su mađarska rafinerija MOL i njena slovačka podružnica Slovnaft pronašli rešenje

  • 1
nafta Foto: Shutterstock

Jedna evropska banka je pristala da obrađuje plaćanja takse za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, saopštila je slovačka rafinerija Slovnaft, čime se otklanja uzrok prošlonedeljne obustave isporuka naftovodom Družba ka centranoj Evropi, izveštava Rojters.

Plaćanje bi, ukoliko ga potvrde sve strane, predstavljalo korak ka obnavljanju dotoka nafte u Češku nakon jednonedeljne obustave, i takođe bi stvorilo uslove za buduća plaćanja tranzitne takse Ukrajini.

Ruski operater naftovoda, Transnjeft, izvestio je u utorak da je Ukrajina 4. avgusta zaustavila protok nafte preko naftovoda Družba ka Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj, jer zapadne sankcije sprečavaju ruskog operatera da izvrši plaćanje tranzitne naknade ukrajinskoj tranzitnoj kompaniji - Ukrtransnafta.

Protok ka Mađarskoj i Slovačkoj je ponovo pokrenut u sredu, nakon što su mađarska rafinerija MOL i njena slovačka podružnica Slovnaft pronašli rešenje, tako što su sami platili naknadu Ukrtransnafti, ali isporuke Češkoj nisu nastavljene.

- Prema našim informacijama, jedna (evropska) banka je ponovo razmotrila prvobitno blokirano plaćanje tranzitne naknade između tranzitnih kompanija i na kraju je pristala da izvrši transfer. To znači da je ovaj upostavljeni okvir funkcionalan i da može predstavljati dugoročno rešenje - rekao je portparol Slovnafta Anton Molnar.

Drugi izvor upoznat s ovim pitanjem kazao je za Rojters da je plaćanje deblokirala ING banka, sa sedištem u Holandiji, i da bi protok nafte u Češku trebalo da bude nastavljen do subote. Iz ING banke su odbili da komentarišu.

Transnjeft je saopštio danas da je uplata tranzitne takse za tranzit nafte u Češku stigla u banku i da se očekuje potvrda iz Ukrajine, javila je ruska novinska agencija RIA.

"Očekujemo potvrdu od Ukrtransnafte o transferu sredstava kako bi se pokrenulo pumpanje prema Češkoj", rekao je Igor Ðomin, pomoćnik predsednika Transnjefta.

Video: Evo kako izgleda novootvoreni Lidl u Lapovu: Novi objekat u srcu Šumadije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мрав

    12. avgust 2022 | 13:49

    Ја се Мађарској дивим, браво, живио Орбан!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>