• 6
 ≫ 

Banka Rusije razmatra kupovinu juana, rupije, turske lire: Ukrajina traži da SAD uvedu još sankcija

 ≫ 

Prema budžetskom pravilu, Rusija je ranije kupovala dolare i evre za NWF, ali ne i druge valute

  • 6
Reka Amur, most, Rusija, Kina

Foto: Profimedia

Rusija razmatra kupovinu valuta prijateljskih zemalja poput Kine, Indije i Turske, za svoj Fond nacionalnog bogatstva (NWF), pošto zbog sankcija nije u mogućnosti da kupuje dolare ili evre, saopštila je danas ruska centralna banka.

Banka Rusije je poručila i da ostaje pri politici slobodnog plivajućeg kursa rublje i istakla da je važno ponovo uspostaviti budžetsko pravilo o preusmeravanju viška prihoda od nafte u fond za "crne dane", prenosi Rojters.

U izveštaju centralne banke o monetarnoj politici za period 2023-2025, piše da se sada razmatraju različite opcije o tome kako da se na snagu vrati pomenuto fiskalno pravilo i popuni NWF, imajući u vidu zapadne sankcije prema Rusiji.

Prema tom budžetskom pravilu, Rusija je ranije kupovala dolare i evre za NWF, ali ne i druge valute. Svakodnevne kupovine deviza za taj fond obustavljene su početkom 2022. godine, zbog povećane volatilnosti rublje.

Tim fondom upravlja Ministarstvo finansija, ali je NWF deo međunarodnih rezervi centralne banke, koje uključuju i juan. Ruske međunarodne rezerve su u februaru iznosile oko 640 milijardi dolara, od čega je skoro polovina zamrznuta zapadnim sankcijama.

Banka Rusije je takođe saopštila da će se ruska ekonomija vratiti na staze rasta 2024, nakon dve godine pada, i da će inflacija do tada biti svedena na ciljanih 4,0 posto.

Dzo Bajden, Vladimir Putin, Amerika, Rusija

Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

 

Istovremeno, "Ukrajina poziva administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da sankcioniše sve privatne ruske banke", izjavila je danas izaslanica Kijeva u Vašingtonu, Oksana Markarova, za Blumberg.

Ona je, u intervjuu datom njujorškoj agenciji, rekla da vlada predsednika Volodimira Zelenskog želi da SAD dodaju po nekoliko banaka nedeljno na svoju listu sankcionisanih ruskih finansijskih institucija.

Ukrajinska ambasadorka je napomenula da je zahtev prenela Ministarstvu finansija SAD, prenosi RT.

- Sankcije su važne koliko i oružje. Čim se uvedu sankcije jednoj banci, neka druga privatna banka odjednom postaje finansijer (ruske) industrije ili vojske - rekla je Markarova, bivša ministarka finansija, dodajući da je svaka ruska banka legitimna meta sankcija.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. avgust 2022 | 23:59

    JUAN CE SVAKAKO BITI SVETSKA VALUTA U BLISKOJ BUDUCNOSTI A INDIJA CE BITI SVETSKA EKONOMSKA SILA 2050 GODINE !!!

  • Bojan

    12. avgust 2022 | 17:33

    A dinar ?🤣

  • Pavke🇷🇸

    13. avgust 2022 | 18:13

    Sad umišljeni sultan Erdogan sedi na 3 stolice!!! Neka sad udje ratnim brodom u Neum😂😂😂😂🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>