• 5

Kako da se vama ne desi dostavljač Wolta? Ovo svaka slična kompanija mora da uradi, inspekcija češlja podatke

Pitanje koje ostaje jeste, kako da se zaštitite kada koristite usluge sličnih kompanija? Telegraf Biznis je istraživao na šta morate da obratite pažnju, ali i od koga da tražite pomoć.

  • 5
Wolt dostava, zaštita podataka

Foto: Shutterstock

Jedan dostavljač hrane u Beogradu nije ni slutio da će dobiti otkaz zbog neprofesionalne SMS poruke koju je poslao jednoj devojci. Naime, on je nakon dostave, njoj poslao SMS poruku sa pitanjem kakvog je bila kvaliteta hrana koju je poručila, zbog čega je upao u golem problem.

Međutim, i danima posle je i dalje je tema na društvenim mrežama. Odluka devojke bila je da prijavi spornu poruku, dok je odluka kompanije zbog zloupotrebe broja telefona bila da otpusti dostavljača.

Iz kompanije Volt za Telegraf Biznis naveli su da je korišćenje podataka korisnika u neposlovne svrhe direktno kršenje ugovora, o čemu možete čitati u našem posebnom tekstu.

Ipak, pitanje koje ostaje jeste, kako da se zaštitite kada koristite usluge sličnih kompanija? Istraživali smo na šta morate da obratite pažnju, ali i od koga da tražite pomoć.

Inspekcija upala u Volt

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je preko društvenih mreža rekao je za naš portal da je upoznat sa navedenim slučajem i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima je pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor prema kompaniji Wolt.

"U konkretnom slučaju nesumnjivo je došlo do kršenja odredbi ZZPL i do korišćenja podataka o ličnosti u svrhu za koju podaci nisu prikupljeni. U postupku vanrednog inspekcijskog nadzora će biti utvrđeno postupanje Rukovaoca u konkretnom slučaju", kažu za Telegraf Biznis iz Sektora za nadzor nad zaštitom podataka o ličnosti, iz Službe Poverenika.

Na pitanje da li su i koliko podaci korisnika sigurni kada je u pitanju poslovanje sličnih kompanija, kažu nam:

- Zakon o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da je Rukovalac dužan da podatke o ličnosti obrađuje zakonito, pošteno i transparentno u odnosu na lice na koje se podaci odnose, da lične podatke prikuplja u svrhe koje su konkretno određene, izričite, opravdane i zakonite i koje se dalje se ne mogu obrađivati na način koji nije u skladu sa tim svrhama.

Takođe podaci o ličnosti koji se obrađuju moraju se čuvati u obliku koji omogućava indetifikaciju lica samo u roku koje neophodan za ostvarivanje svrha obrade i moraju se obrađivati na način koji obezbeđuje odgovarajuću zaštitu podataka o ličnosti, uključujući zaštitu od neovlašćene ili nezakonite obrade, kao i od slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja primenom odgovarajućih tehničkih, organizacionih i kadrovskih mera.

Za primenu napred navedenih načela koja su propisana ZZPL Rukovalac je odgovoran za postupanje i mora biti u mogućnosti da predoči njihovu primenu. Mehanizmi zaštite u ovakvom slučaju su prevashodno tehničke, organizacione i kadrovske mere.

"Ukoliko se na podatke o ličnosti koje obrađuju Rukovaoci ne primenjuju odgovarajuće tehničke, organizacione i kadrovske mere ili se primenjuju na nepotpun način u takvim slučajevima može doći do neovlašćenje obrade podataka o ličnosti", pojašnjavaju za naš portal.

Prepiska Wolt

Printskrin

 

Кako da se korisnici zaštite

Lica koja smatraju da su njihovi podaci o ličnosti zloupotrebljeni, mogu se obratiti licu za zaštitu podataka o ličnosti koje je imenovano od strane Rukovaoca, u vezi sa svim pitanjima koja se odnose na obradu njihovih podatka o ličnosti, kao i u vezi sa ostvarivanjem svojih prava propisanih ZZPL.

U slučaju nepridržavanja odredbi ZZPL, građani se mogu obratiti Povereniku koji ima ovlašćenja da sprovede inspekcijski nadzor nad primenom zakona od strane Rukovaoca podataka i obrađivača podataka i da u zavisnosti od rezultata inspekcijskog nadzora, izrekne odgovarajuće mere u cilju usklađivanja postupanja Rukovaoca i obrađivača sa zakonom.

U slučaju težeg kršenja propisa Poverenik je ovlašćen i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, nadležnom Prekršajnom sudu, odnosno krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odgvoraju nam.

"ZZPL propisuje da lice na koje se podaci odnose ima pravo na sudsku zaštitu ako smatra da mu je, suprotno zakonu, od strane rukovaoca ili obrađivača radnjom obrade njegovih podataka o ličnosti povređeno pravo propisano ovim zakonom. Podnošenje tužbe sudu ne utiče na pravo ovog lica da pokrene druge postupke upravne ili sudske zaštite, dok je članom 86. ZZPL propisano da lice koje je pretrpelo materijalnu ili nematerijalnu štetu zbog povrede odredaba zakona ima pravo na novčanu naknadu ove štete od rukovaoca, odnosno obrađivača koji je štetu prouzrokovao".

Video: Koktel na vrata: Jednostavno rešenje francuskih ugostitelja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gox

    13. avgust 2022 | 22:41

    Nije iz Beograda vec Novog Sada

  • sale

    14. avgust 2022 | 14:12

    Prosto neverovatno kolika se halabuka digla oko ovoga. Ispada da je u ovoj zemlji sve savrseno sredjeno i da sve funkcionise kao svajcarski sat. Idi begaj.

  • Naravno da...

    14. avgust 2022 | 00:28

    ...si jadan cim si poslao tu poruku a izigravas zrtvu...nek te neko vaspita...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>