• 13
 ≫ 

Nezapamćena suša i nestašica hrane, cene i dalje rastu: Evropa u panici uvodi niz mera, ovako one izgledaju

 ≫ 

Cene namirnica najviše su istoriji

  • 13
Ukrajina žitarice

Foto: Shutterstock

Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica - neke su od mera kojima EU pokušava da spreči nestašicu hrane u jeku globalne krize s najvišim cenama namirnica u istoriji, piše ENR (European Newsroom), projekat 16 evropskih novinskih agencija, među kojima je i Hina.

Iako EU tome pokušava da se suprotstavi, mnoge zemlje u Evropi bore se sa značajnim rastom cena, piše Index.hr.

Nezapamćena suša

Odgovor EU na globalnu krizu hrane je nadziranje nivoa skladištenja useva u državama članicama, ublažavanje ekoloških propisa kako bi se podstakla proizvodnja hrane i pronalaženje alternativnih puteva za izvoz ukrajinskih žitarica.

Zbog nezapamćene suše, međutim, sve se više strahuje da će prinosi u Evropi biti smanjeni.

To bi dodatno povećalo cene hrane, koje su već znatno porasle, delom i zbog rata u Ukrajini.

Iako je nakon dogovora Rusije i Ukrajine ponovo pokrenut izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, zabrinutost i dalje vlada.

Prema podacima EU-a, vrlo su male šanse da će se u bliskoj budućnosti dostići predratni nivo od pet miliona tona žitarica izvezenih iz ukrajinskih luka svakoga meseca.

Prvi brod koji je napustio luku Odesu u skladu sa sporazumom prevozio je samo 26.000 tona kukuruza.

Pronalaženje alternativnih izvoznih ruta i dalje je ključno, poručuju iz Evropske komisije.

Ublažavaju se ekološki propisi

Suočena s mogućom nestašicom hrane, Evropska komisija sada ublažava ekološke propise, koji su ranije bili nametnuti poljoprivrednim dobrima, kako bi se omogućila veća proizvodnja hrane.

Reforma poljoprivredne politike EU-a, koja bi trebalo da stupi na snagu 2023. godine, rezultirala je strožim ekološkim standardima u poljoprivredi. To uključuje i obavezu za poljoprivrednike da zaštite tlo tako da na njemu ne uzgajaju iste useve nekoliko godina zaredom.

Međutim, sve su više jačali zahtevi za ublažavanjem tih standarda zaštite okoline kako bi se omogućila proizvodnja više žitarica jer manje njih može da se otpremi iz ukrajinskih luka pogođenih ratom.

Svaka tona žitarica proizvedena u EU-u pomoći će da se poveća globalna sigurnost snabdevanja hranom, rekla je Komisija.

Nemačka i Austrija iskorišćavaju blaže mere

Austrija se složila s predlogom Evropske komisije o produženju korišćenja uglja za poljoprivrednu proizvodnju do kraja 2023.

Istovremeno je nemački ministar poljoprivrede predložio da se poljoprivrednicima omogući korišćenje većeg dela njihove zemlje za uzgoj žitarica, s obzirom na nestašice na svetskom tržištu. Berlin će na godinu dana suspendovati nove propise EU-a o rotaciji useva.

Dok su zakonodavci i poljoprivredne zadruge pozdravile predlog, ekološka graup Grinpis oštro je kritikovala ministra da je popustio pod pritiskom poljoprivrednog lobija.

Francuska: Katastrofa za poljoprivrednike, ekosastave i biološku raznolikost

Suočena s istorijskom sušom, pogoršanom trećim ekstremnim toplotnim talasom, francuska je vlada 5. avgusta aktivirala krizni skup za ublažavanje posledica.

"Ova suša je najgore zabeležena ikad u našoj zemlji", saopštili su iz kabineta premijerke.

Sušni uslovi su "katastrofa" za poljoprivrednike širom zemlje, kao i za "naše ekosastave i biološku raznolikost", dodala je.

Ograničenja potrošnje vode već su uvedena u gotovo svih 96 francuskih departmana u Evropi, a u 73 na snazi je najviši nivo upozorenja.

Međutim, vlada nije odgovorila na kritike zbog izuzeća koja su dodeljena igralištima za golf. Dopušteno je zalivanje golf terena, čak i u departmanima koji su sada u pripravnosti zbog suše.

Nekoliko evropskih zemalja također je izdalo ozbiljna upozorenja zbog suše, a EU poziva članice da ponovo počnu koristiti pročišćenu urbanu otpadnu vodu na farmama gde je nedostaje.

Inflacija u Španiji nastavlja da raste

U Španiji su potrošači jako pogođeni povećanjem cena hrane.

Prvo ih je podstakla pandemija, zatim povećanje cena električne energije i goriva, i naposletku rat u Ukrajini.

Oštro je to povećanje koje posebno pogađa porodice s nižim prihodima.

U junu je zabeležena rekordna cena dinje od 13 evra.

Španski ministar poljoprivrede, ribarstva i prehrane Luis Planas želi da svetska tržišta hrane budu transparentnija kako bi se postigla stabilizacija cena.

Hrvatska: Gotovo da nema sniženja cena u trgovinama uprkos smanjenju PDV-a

Prateći trend u ostalim zemljama EU-a, Hrvatska je smanjila PDV na energente, sanitarne i prehrambene proizvode nastojeći da ublažiti uticaj sadašnjih visokih cena.

Stopa PDV-a smanjena je s 25, odnosno 13 posto, na 5 posto.

Hrvatsko udruženje za zaštitu potrošača (HUZP) nekoliko je puta pozvalo Državni inspektorat da sprovede kontrole cena hrane jer, suprotno očekivanjima, nije došlo do smanjenja cena.

Međutim, kao i u ostalim članicama EU-a, u zemlji se baca ogromna količina hrane.

Hrvati godišnje bace oko 71 kilogram hrane po stanovniku, što je ukupno više od 280.000 tona

Stopa inflacije u Severnoj Makedoniji dosegla 16 posto

Prema Savezu sindikata Makedonije (SSM), trenutna inflacija značajno smanjuje kupovnu moć.

Kupovna moć minimalne mesečne plate pala je s 290 na 244 evra, dok kupovna moć prosečne plate sada umesto 510 iznosi 428 evra.

Severna Makedonija je zavisna od uvoza određenih osnovnih prehrambenih proizvoda poput pšenice, jestivog ulja, mesa i mleka. Prema računici SSM-a, minimalni izdaci za porodicu u julu su iznosili oko 760 evra.

Video: Otimanje i pesnice po marketima širom sveta, a kakvo je stanje u Srbiji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    14. avgust 2022 | 12:10

    Veštački izazvana kriza kako bi bila izgovor za inflaciju, a ne štampanje hiljade milijardi eura ECB, u cilju spašavanja milijardera.

  • Novak

    14. avgust 2022 | 12:32

    Ne daj im Putine ni zrno da krene iz Ukraine i zavrni gas i ne daj im ni kap nafte! Pa nek podržavaju nacizam i dalje.

  • mila

    14. avgust 2022 | 12:23

    Nezapamćena suša ajde smislite jos neki glup razlog!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>