• 17

Kakva (ne)higijena vlada u ovim prodavnicama? "Pronašla sam crva u kesi, od tad kupujem upakovano"

Bilo da ste kupac ili radite u objektima sa tzv. zdravom i hranom na meru, pišite nam kakva su vaša iskustva

  • 17
nuts

Foto: shutterstock.com

Nije ništa novo da kupci imaju primedbe na stanje u prodavnicama zdrave hrane, odnosno hrane - mahom na meru. Iako ovakve radnje, svakako, prodaju i upakovane proizvode, njih možete naći i u drugim objektima.

Ono zbog čega idemo u ovakve markete upravo su namirnice koje možemo kupiti na meru, bilo da je reč o koštunjavom voću, keksu, brašnu, čokoladi ili nečem petom. Međutim, neki nemaju baš sjajna iskustva s određenim prodavnicama.

- Jednom sam se opekla i sada imam zadršku kada treba da kupujem u prodavnicama zdrave hrane. Verujem da ima čistih, onih koje proveravaju svežinu namirnica i vode računa o higijeni. Ali, kada sam jednom prilikom uzela slani kreker-keks za doručak, tek kada sam otvorila kesu imala sam šta da vidim: dlaku. Naravno da sam bacila celu kesu - priča nam L. T.

Kaže da je reč o lancu prodavnica zdrave hrane, jer je njihove objekte viđala po celom Beogradu.

Još jedna naša čitateljka je imala peh, uzevši brašno na meru u jednoj ovakvoj prodavnici. "Neverovatno, ali našla sam crva, jednog ili više, sada ni ne znam... Uglavnom, bacila sam odmah brašno. Da stvar bude gora, deo brašna sam prethodno iskoristila za hleb, koji sam uredno ispekla. Ipak, kada sam potom videla šta je u kesi, morala sam da bacim i ceo hleb, bez razmišljanja", priča nam Beograđanka M. V.

Kaže i kako je ranije imala običaj da orašaste plodove kupuje na meru i sama pravi "miks", ali da bi sada dvaput razmislila.

- Ranije sam izbegavala takve upakovane proizvode, jer su mnogo skuplji, ali... Posle ovakvog iskustva. Prvi naredni put sam, recimo, kupila upakovani miks na akciji u jednom supermarketu - dodaje naša čitateljka.

Ovo svakako nije prvi put da čujemo za takve priče. Kupci se učestalije žale na svežinu proizvoda, odnosno primećuju da mnogi proizvodi užegnu, a prodaju se regularno. Postavlja se logično pitanje ko kontroliše stanje u ovakvim objektima i šta je dužnost vlasnika/zaposlenih u prodavnicama koje hranu prodaju na meru?

Norme, naravno, bespogovorno treba da se odnose na svežinu proizvoda, rok trajanja, higijenu.

Podsećamo, kako smo pisali još početkom 2021, mada je ova tema aktuelna godinama unazad, proizvodi na merenje koštaju i do trećunu manje nego upakovani - te su, stoga, mnogima bolja opcija.

Orašasti plodovi, lešnik, badem, crna čokolada

Foto: Pixabay

 

Čajevi, keks, čokolade, začini, suvo voće, orašasti plodovi, brašna, žitarice, pa čak i šlag, puding i ostali proizvodi mogu da se kupe u rinfuzu u svakoj prodavnici zdrave hrane u Srbiji, ali je veliko pitanje kakvog su kvaliteta ovi proizvodi i koliko su bezbedni za upotrebu.

Kako je tada objasnila nutricionista Jovana Novaković za naš portal:

"Put je dug od, recimo Madagaskara, do Srbije, i tokom prebacivanja džakova iz jednog vida transporta u drugi, moguće da proizvod dođe u dodir sa vlagom, ili da u njega uđu insekti. Za pojedine proizvode vlaga je opasna, posebno za žitarice, jer može da dovede do razvoja mikotoksina, plesni koje dugotrajnim korišćenjem mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema".

Takođe, otvorene papirne vreće i kutije sa brašnom najčešće stoje na pultovima, pa na njih pada prašina, suprotno sanitarnim propisima, a nije retkost da se u čaju ili začinima nađu bube i kamenčići. Na fiokama i u vitrinama sa šećerom, slatkišima i čajevima najčešće nema deklaracije, pa kupac ne može da vidi ni da li proizvod sadrži alergene, niti odakle dolazi, a ni do kada može da se upotrebljava.

Bilo da ste kupac ili radite u jednom ovakvom objektu, pišite nam kakva su vaša iskustva.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZOR-AN

    15. avgust 2022 | 10:19

    Crvi idu u neprskanu tj hemijski netretiranu hranu kako u voće tako i u žitarice, koje rastu na prirodnoj podlozi. Zato se i zove organska ili zdrava hrana. I crvi su zdravi, puni proteina.

  • NekoSaMaloMozga

    15. avgust 2022 | 09:52

    Naravno da si pronašla crva kad je to vrsta insekta čije larve (crvi) žive i razvijaju se u brašnu

  • Rastko

    15. avgust 2022 | 10:15

    Treba jesti samo hranu u koju crv uđe jer on neće kao neki u cipele tuđe !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>