• 1

Evropa pritisnuta sa svih strana: I Venecuela zavrće slavinu, ne šalje nove isporuke nafte

Isporuke venecuelanske nafte, posebno one koje se šalju rafinerijama u Španiji, pomogle su Evropi da smanji kupovine ruske nafte nakon napada na Ukrajinu

  • 1
Cisterna sa naftom, nafta oil tank

Foto: Shutterstock

Venecuela je suspendovala nove isporuke sirove nafte u Evropu, predviđene sporazumom nafta za dug, i traži od italijanskog Enija i španskog Repsola gorivo u zamenu za buduće kargo pošiljke, izveštava Rojters pozivajući se na tri osobe direktno upućene u materiju.

Venecuelanska naftna kompanija PDVSA više nije zainteresovana za dogovor "nafta za dug", koji je odobrio američki Stejt department u maju, a koji je toj državnoj kompaniji omogućio da nastavi isporuke u Evropu nakon dvogodišnje obustave izazvane američkim sankcijama, rekli su izvori britanske agencije.

Vašington je isporuke odobrio dok god se prihodi od toga koriste za otplatu nagomilanog duga PDVSA koji ima prema zajedničkom preduzeću sa Enijem i Repsolom. "PDVSA želi da se vrati na naftni svop, a to još nije moguće. Ne postoji interes za dogovor nafta za dug", rekao je izvor uključen u ranije pošiljke tereta u Evropu.

Isporuke venecuelanske nafte, posebno one koje se šalju rafinerijama u Španiji, pomogle su Evropi da smanji kupovine ruske nafte nakon napada na Ukrajinu.

Međutim, uslovi sporazuma nisu obezbedili potreban novac ili gorivo venecuelanskom gigantu, čije se sopstvene rafinerije bore da proizvedu benzin i dizel nakon višegodišnjih nedovoljnih ulaganja i manjka rezervih delova za popravke. PDVSA, Eni, Repsol i Stejt department nisu odmah odgovorili na zahteve Rojtersa za komentar.

U rasporedu pošiljki PDVSA za avgust nema dodeljenih rokova za utovar tankera Enija ili Repsola za Evropu, iako su zalihe razblažene sirove nafte u luci Hoze porasle na skoro 5,0 miliona barela do 8. avgusta.

PDVSA želi da, u zamenu za svoju naftu, dobija gorivo, i da se deo vrednosti tog tereta koristi za kompenzovanje milijardi dolara dugova prema partnerima u zajedničkom preduzeću u kojem su Ševron, Eni i Repsol, naveli su Rojtersovi sagovornici.

Promena sporazuma bi mogla da pomogne venecuelanskoj kompaniji da "vrati u život" svoje poslovanje s ekstra teškom naftom u Orinoko pojasu, kojoj su potrebni uvozni razblaživači kako bi imala izvozni kvalitet, i omogućilo bi zemlji da ublaži deficit motornih goriva.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>