• 0

Najveći svetski naftaš profitirao rekordno, obrnuo blizu 50 milijardi dolara

S druge strane, Evropi preti teška zima. Laburisti sve više apeluju za uvođenje "dodatnog profita" za naftne i gasne kompanije

  • 0
svet, nafta

Foto: shutterstock.com

Saudijski naftni gigant Aramko oborio je sopstveni rekordan profit, pošto je u drugom kvartalu ove godine ostvario zaradu od 48 milijardi dolara.

To je porast od 90 odsto u odnosu na isti period lani, i predstavlja najviši neto profit najvećeg svetskog izvoznika nafte od 2019. godine. Istovremeno, neto profit kompanije je u prvoj polovini godine porastao na 87,9 milijardi dolara.

Ruska invazija u Ukrajini izazvala je veliki skok cena nafte i gasa, podseća BBC, dodajući da je Rusija jedan od najvećih izvoznika, ali da zapadne zemlje nastoje da smanje zavisnost od ruskih energenata.

Pored rekordnog profita, Aramko je najavio i da će zadržati nepromenjene dividende na 18,8 milijardi za treći kvartal. Kompanija takođe najavljuje da će nastaviti rast proizvodnje, kako bi zadovoljila zahteve.

Podsećamo, i Šel je nedavno prijavio ogroman profit, na konto čega je osoblju obećao bonus od 8 odsto. Ipak, Britanija je burno reagovala na ove podatke, pri čemu se intenzivno poziva na povećanje poreza za gasne i naftne divove.

Štaviše, danas se oglasila i Laburistička partija, tj. Radnička stranka, jedna od dve vodeće u Ujedinjenom Kraljevstvu, i pozvala na produženje poreza za naftne i gasne kompanije, kako bi se time finansiralo zamrzavanje gornje granice cena energije.

Predviđa se da će limit – maksimalni iznos koji dobavljači mogu da naplate za prosečnu upotrebu – dostići 3.582 funti u oktobru i 4.266 funti u januaru. Lider laburista, Ser Keir Starmer, rekao je da bi, ako se laburistički plan usvoji, prosečna britanska porodica ostvarila uštedu od 1.000 funti.

grejanje

Foto: Shutterstock

 

Vlada je saopštila da je obećala 37 milijardi funti podrške kako bi pomogla ljudima tokom zime. Razotkrivajući plan svoje stranke, vredan 29 milijardi funti za pomoć zbog rastućih troškova energije, Ser Keir kaže da laburisti "neće dozvoliti ljudima da plate ni peni više" za gorivo na zimu.

On je rekao da bi zamrzavanje gornje granice cena na trenutnom nivou od 1.971 funti godišnje za tipično domaćinstvo smanjilo inflaciju za četiri procentna poena. Inflacija - stopa po kojoj cene rastu - dostigla je 9,4% u junu, najviši nivo za više od 40 godina.

Banka Engleske upozorila je da bi inflacija mogla dostići više od 13 odsto kasnije ove godine.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>