• 16

"Minimalac mora da obezbedi pristojan život": Kakve su plate u Evropi? Jednu zemlju je teško sustići

U Nemačkoj, parlament je ranije letos podržao povećanje stope - sa sadašnjih 9,82 evra po satu na 12 evra, ali ova zemlja nije na "čelu kolone"

  • 16
luksemburg

Foto: shutterstock

Dok mnoge evropske privrede, kompanija ali i domaćinstva, ovih dana grcaju u dugovima, logično se nameće pitanje da li će i koliko rast cena pratiti i rast plata.

Za dobar deo populacije, to nije realnost.

S druge strane, inflacija je uzela maha i građani se sve teže nose s troškovima života: počev od hrane pa do računa za energiju. Nedavno smo pisali o stanju na nivou Evrope kada je reč o prosečnim platama, a sada prenosimo aktuelne podatke vezane za minimalnu zaradu.

Još početkom juna 2022, postignut je dogovor za države članice EU, prema kojem se mora osigurati da minimalna plata obezbedi pristojan životni standard. Ali, šest od 27 zemalja članica EU nema tu "dostojnu minimalnu platu" i neće biti u obavezi da je uvede.

Prema dogovoru, 21 zemlja koji to omogućava, moraće da poštuje zajednička pravila, ali ne i iste stope. Procenjuje se da jedan od 10 radnika širom Unije zarađuje minimalnu platu, ali nivoi se dramatično razlikuju od zemlje do zemlje.

U Nemačkoj, parlament je ranije letos podržao povećanje stope - sa sadašnjih 9,82 evra po satu na 12 evra, i to bi trebalo da krene s primenom u oktobru.

Luksemburg ima daleko najveću minimalnu zaradu od 13,05 evra po satu, ili oko 2.300 evra mesečno, a slede Irska, Holandija, Nemačka i Belgija. Najniži je minimalac u Bugarskoj - 2,19 evra po satu ili oko 360 evra na mesečnom planu. Ispred Bugarske su samo Mađarska i Rumunija.

- Nova pravila o minimalnim platama će zaštititi dostojanstvo rada i osigurati da se rad isplati - rekla je svojevremeno predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen. Iz Evropskog parlamenta su poručili da ovaj sistem omogućava da radnici u prodavnicama, čistači i poštanski radnici dobiju "pravednija primanja".

remote work, posao

Foto: shutterstock.com

 

Kako nalaže direktiva EU, nacionalna minimalna zarada mora da omogući radnicima pristojan život, uzimajući u obzir troškove života i širi nivo plata. Ali, 22 zemlje EU pale su na tom testu.

Svaka vlada koja želi da proveri da li je njihova minimalna plata adekvatna, treba da koristi model "potrošačke korpe", roba ili usluga, ili da postavi nivo na 60% bruto srednje plate i 50% bruto prosečne zarade. U zemljama u kojima je manje od 80% radnika obuhvaćeno kolektivnim pregovaranjem, biće potreban akcioni plan da se to poveća.

Recimo, Austrija, Kipar, Danska, Finska, Italija i Švedska oslanjaju se na kolektivno pregovaranje o platama.

Podsećamo, u Srbiji kreću pregovori za minimalac za 2023. godinu.

Video: Koordinator blokada u Novom Sadu nagovestio pomak u pregovorima, poljoprivrednici blokirali i Sombor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Timocanin

    15. avgust 2022 | 15:00

    U Srbiji minamalac 300 evra , u Nemackoj oko 1700 za sada , cene iste I ovde I tamo svega ,jedino je stanovanje ko zivi privatno skuplje nego ovde....Ali je minimalac 5 do 6 puta veci ,jos ako rade dvoje to je fina zarada mesecno...Ima li logike ?! Kod nas po nasem standardu gorivo bi trebalo znaci da bude 30 dinara ako hocemo da zivimo kao Nemci .

  • Goran

    15. avgust 2022 | 15:13

    Da mi prvo dostignemo crnu goru gde je minimalc 500 evra,pa cemo onda dalje

  • Map

    15. avgust 2022 | 15:01

    Srbija je dno dna po platama a i sire i u Srbiji je u privatnom sektoru na delu robovlasnistvo potpomognuto drzavom i vladom

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>