• 2

Ko je bio "indijski Voren Bafet"? Preminuo Džundžunvala, iza sebe ostavio silno bogatstvo

Prema Fobrsu, neto vrednost uspešnog Indijca iznosi 5,8 milijardi dolara

  • 2

Najpoznatiji indijski berzanski investitor, Rakeš Džundžunvala, kojeg nazivaju još i "indijski Voren Bafet", preminuo je u nedelju u 62. godini života, javljaju svetski mediji.

Uzrok smrti još uvek nije poznat, a Džundžunvala je nedavno uložio čak 35 miliona dolara u loukost avio-kompaniju "Akasa Air", pa se postavlja pitanje šta će sada biti i sa tim.

Ipak, ono što je najvažnije od svega, jeste porodica. Iza Indijca su ostali supruga, koju je zvao svojim "jedinim klijentom", i troje dece. 

- Sve što znam je trgovanje i ulaganje. Ne želim da radim ništa drugo u životu - rekao je Džundžunvala za Rojters pre 10-ak godina.

Inače, bogataš je skoro rekao za CNBC-TV18 da indijska ekonomija, treća po veličini u Aziji, "ulazi u zlatno doba", a bio je veliki pristalica premijera Narendre Modija, i to nije krio. Govorio je za njega da je "neukrotiv, duhovit, pun života".

Biznismeni i bankari iz Indije koji su ga poznavali više od 30 godina, kažu da je Rakeš svojim umećem komunikacije pomagao manjim investitorima da razumeju tržište akcija.

Prema Fobrsu, neto vrednost uspešnog Indijca iznosi 5,8 milijardi dolara. Rakeš Džundžunvala je ušao u svet akcija još kao tinejdžer, a kasnije je upravljao firmom "RARE Enterprises".

Svoj prvi veliki profit ostvario je kupovinom 5.000 deonica kompanije "Tata Tea", pozajmljenim novcem, uveren da su tržišta potcenila potencijal ove kompanije. U roku od nekoliko meseci, utrostručio je svoju zaradu. Kasnije su usledile sve bolje i obimnije investicije, poput one u izvoznika rude gvožđa "Sesa Goa".

Džundžunvala je, naime, kupio akcije po ceni od 60, 65 rupija, a prodao ih za po 2.200 rupija.

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajde

    15. avgust 2022 | 16:40

    Mešetar i prevarant kao i svi berzanski mućkatori. Cela berza je jedna velika prevara , a radnička klasa sve to plaća.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>