• 6

"Vlada može da pomogne, ali ne može da garantuje cene"

Premijerka je rekla da predstavnici Inicijative za spas poljoprivrednika Srbije jutros nisu prihvatili predlog vlade

  • 6
Poljoprivrednici, Vlada Srbije, sastanak

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas da "vlada može da pomogne poljoprivrednicima, ali da ne može da garantuje cene proizvoda i da se meša u tržište, jer bi to uništilo privredu i budžet".

- Meni se čini da smo, možda, blizu dogovora, da smo mnogo bliže nego juče ujutru, kada je počeo sastaanak koji je trajao devet sati. Ja sam bila u vladi do oko jedan ujutru, razgovarali smo telefonom s poljoprivrednicvima, gledali smo šta još možemo da uradimo, zato što vladi zaista jeste u interesu da se nađe dogovor koji mora da bude kompromis. Ne može ''ovo su naši zahtevi, uzmite ili ostavite''. Moramo da nađemo sredinu i zato sam juče rekla da ne izlazimo odavde dok ne razumete i vi našu poziciju - izjavila je premijerka na jednoj domaćoj televiziji.

Dodala je da su "zahtevi poljprivrednika izuzetno ambiciozni, a to je otkupna cena suncokreta od 700 evra po toni, dok je u Hrvatskoj ona 520, a u Bugarskoj 535 evra".

Premijerka je rekla da predstavnici Inicijative za spas poljoprivrednika Srbije jutros nisu prihvatili predlog vlade.

- Vlada ne može da garantuje otkupne cene bilo čega. Mi na to ne smemo da utičemo, zato što ne smemeo da otvaramo tu Pandorinu kutiju, jer onda mogu da počnu da dolaze svi koji nešto proizvode u Srbiji, tražeći da i njima garantujete neku otkupnu cenu koja će im obezbediti prihod, bez obzira na tržište i njihovu konkurentnost. Time pada čitava konkurentnost, razvaljujemo našu privredu i budžet - istakla je ona.

Istakla je kako je ne zanimaju "ni politikanti među poljoprivrednicima", koji postavljaju uslove samo zato da bi bili odbijeni i na tome napravili političku karijeru. "Sa druge strane, tu ima neverovano poštenih, dobrih, vrednih ljudi i meni je bila velika čast da sedim na sastanku s njima, da čujem njihovu muku i da razumem šta treba urediti ubuduće", navela je premijerka.

Brnabićeva je ponovila da mora da sačuva budžet i jedinstvo u Srbiji, jer su juče počeli pregovori o minimalnoj ceni rada, a predstavnike vlasti, kako je rekla, čeka teška nedelja u kojoj će predsednik Aleksandar Vučić u Briselu imati razgovore sa generalnim sekretarom NATO, Jensom Stoltembergom, predstavnikom SAD za zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, i Aljbinom Kurtijem.

SUMADIJA AVGUST PRIRODA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Što se tiče protesta poljoprivrednika, prema rečima jednog od učesnika, Ivana Adamova, oni koji protestuju u Pančevu otvorili su za saobraćaj novi put ka Beogradu, ali se nisu razišli, već su parkirali traktore pored puta u očekivanju nastavka sastanka u Vladi Srbije i dogovora o ceni suncokreta.

On je za Tanjug naveo i da su njihovi predstavici koje predvodi Jovan Jovanov trenutno kod advokata kako bi sastavili predlog pisane garancije o ceni od 73 dinara po kilogramu suncokreta.

S druge strane, mediji javljaju da je protest poljoprivrednika u Novom Sadu osmi dan zaredom nastavljen - blokadom dela bulevara Mihajla Pupina od Varadinskog mosta do Skupštine grada.

Video: Koordinator blokada u Novom Sadu nagovestio pomak u pregovorima, poljoprivrednici blokirali i Sombor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naravno

    16. avgust 2022 | 11:41

    Svugde u Evropi se zna cena prozvoda i nema odstupanja,samo kod nas je danas 100 din a sutra 60 ili 150!Svi se pozivaju na tu Evropu kad su kazne u pitanju,cene cigareta i pica,goriva..a kad treba nesto da se da narodu e onda to nije ispravno to je nemoguce,kako sad to???

  • Hogar

    16. avgust 2022 | 11:29

    POLJOPRIVREDNICI SADA TRAZE VECE CENE NEGO STO SU MA SVETSKOM TRZISTU....STA NAM TO GOVORI ..DA SU IZASLI NERADNICI I HOSTAPLERI A PRAVI SELJAK NE NA NJIVI I RAD....

  • Tihi

    16. avgust 2022 | 11:53

    Ne mozete vi nista

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>