• 44

Novinarka doživela neprijatnost u Zadru: "Konobar nije hteo da nas usluži"

- Nije to do mene. To je gazdina odluka- rekao je radnik

  • 44
zadar

Zadar / Foto: shutterstock

Turistička sezona na Jadranu je u punom jeku, a Zadar je ponovo krcat, kao nekada, pre krize.

Bilo da u dnevnu ili večernju šetnju krenete Kalelargom, nekom manjom, uskom ulicom ili, pak, rivom - svuda ćete naići na "more" ljudi. I u vazduhu se, piše Večernji list, oseća neka dobra, opuštajuća atmosfera.

Ali onda, kada to najmanje očekujete, desi se neprijatnost. Ili, kao to opisuje novinarka Večernjeg, iz ličnog iskustva, "dogodi vam se jedan bahati, nezasitni, sramotni, prizemni ljudski detalj, koji u trenu zaseni prijatnu večeru".

Ovo je njena ispovest:

"Nakon višesatne šetnje, teta i ja odlučujemo da se počastimo večerom. Prolazimo omanjim trgom čiji su veći deo prostora, tačno ispred ulaza u državne zgrade, zauzeli stolovi dva restorana. Ugledamo jedan manji prazan sto i sedamo za njega. Eto i konobara. Kažemo da bismo večerale nešto riblje, pa ga molimo za jelovnik. On nas najpre pita zar smo samo nas dve za večeru. Kada mu uzvraćamo potvrdno, on će na to: Onda neću moći da vas poslužim. Moram vas zamoliti da odete jer je ovo sto za 4 osobe. Moraćete da ustanete i odete.

Teta mu tad kaže da smo mi htele da sednemo za sto za dve osobe, ali da ih je samo nekoliko i da su svi već zauzeti, a ovaj sto je bio jedini slobodan. Predlaže mu da nam onda on nađe sto za dve osobe. Konobar odgovara da je trenutno tih nekoliko stolova za dve osobe zauzeto.

Čekajte, vi nama želite da kažete da mi sada moramo da ustanemo i odemo, jer nam vi ne želite dati večeru, samo zato što smo nas dve sele za ovaj sto? - pitam konobara, ni sama ne verujući da tako nešto uopšte moram izgovoriti.

- Da, moraćete da se dignete i odete - kratko reče konobar.

U neverici ga pitam čuje li on sam sebe i kako mu nije neprijatno da tako nešto kaže.

- Nije to do mene. To je gazdina odluka. Gazda je naredio da se za stolom za četiri osobe ne smeju posluživati dve osobe - uzvrati konobar, sležući ramenima, i još jednom ponovivši da moramo otići.

konobar na moru

Foto: Shutterstock

Bila sam u totalnom šoku od tolike količine bezobrazluka, nekulture pa, ako baš hoćete, i primitivizma. Mogu samo zamisliti šta pomisle strani turisti koji se nađu u istoj situaciji kada im konobar, umesto ljubaznog uzimanja narudžbine, kaže da moraju ustati i otići, te tako osloboditi sto, kako bi se moglo zaraditi na dodatna dva tanjira više. Sramota. A restoran u kojem možete doživeti ovo antiturističko iskustvo usred Zadra zove se - La cucina. Čisto da znate. U Zadar leti dolazim već 42 godine i ovako nešto nikada do sada nisam doživela. Želim da verujem da je ovo bilo prvi i poslednji put.

Simpatična konobarica iz Ukrajine

Iako ogorčene, teta i ja odlazimo iz restorana u kojem smo neželjene malobrojne gošće i zalazimo u zavučene uličice. Dolazimo do restorana Stomorica. Svi stolovi su puni. I manji i veći. Dok razmišljamo hoćemo li produžiti dalje, prilazi nam konobarica i pita želimo li večerati. Nakon što joj potvrdno odgovaramo, ona nam uzvraća da malo pričekamo i čim se neki sto oslobodi da samo slobodno sednemo. Teta joj napominje da smo samo nas dve, a konobarica kaže: Nema veze, kad se oslobodi bilo koji sto, vi samo sedite.

Nije prošlo ni pet minuta i nas dve smo već sedele za stolom. I on je bio za četiri osobe. Prilazi nam druga konobarica, pozdravlja nas na engleskom jeziku i pita šta želimo da naručimo. Pomislivši kako ona misli da smo strankinje, uzvraćam da možemo razgovarati na hrvatskom, a konobarica nastavlja na engleskom, jer hrvatski jezik još uvek ne govori. Pitam je odakle je i saznam da je Ukrajinka. Ukratko, na tom mestu smo teta i ja prijatno večerale za stolom za četiri osobe.

Želela sam još štošta da je pitam, ali videh da je u gužvi i posvećena poslu, pa nisam htela da je ometam. Tek na kraju, odlazeći, poželela sam njoj, njenoj porodici i zemlji svako dobro.

Video: Mamula postaje luks rizort u julu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZB

    16. avgust 2022 | 17:17

    Који ћеш мој тамо? Не интересује ме судбина наших који иду на море у НДХ.

  • Lokvanj

    16. avgust 2022 | 17:18

    I bas ukrajinka.Snn propaganda.

  • Bgd

    16. avgust 2022 | 17:10

    Ako,idite opet sl godine...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>