• 2

Kovid, vrućine, poplave: Sve se sručilo na Kinu, zatvorene fabrike ključne za Epl i Intel

Maloprodaja je u julu porasla 2,7 odsto u odnosu na godinu dana ranije

  • 2
kina - fabrika

Foto: shutterstock.com

Kineska centralna banka je smanjila kamatne stope u ponedeljak, pošto su novi podaci pokazali da je privreda izgubila snagu u julu, zbog obnovljenih kovid-19 blokada i produbljivanja pada imovine.

Narodna banka Kine je smanjila glavnu stopu po kojoj obezbeđuje kratkoročnu likvidnost bankama, sa 2,1% na 2%. Takođe je snizila stopu svoje jednogodišnje kreditne linije sa 2,85% na 2,75 odsto, kako bi "održala razumnu i dovoljnu likvidnost u bankarskom sistemu", stoji u saopštenju.

Prvi put od januara se događa da su te stope smanjene, a potez je iznenadio i investitore. Činilo se da je ranije centralna banka oklevala da dodatno snizi stope, imajući u vidu zabrinutost zbog rizika od rasta duga, potrošačke inflacije i pritiska na juan, uprkos zastoju ekonomije u kvartalu april-jun, piše CNN.

- Izgleda da je PBOC odlučio da sada ima hitniji problem: najnoviji podaci pokazuju slabašan ekonomski zamah u julu i usporavanje rasta kredita, koji je lošije reagovao na ublažavanje politike nego tokom prethodnih ekonomskih kriza - rekao je Džulijan Evans-Pritčard, viši ekonomista u "Capital Economics".

Kineske berze su pale u ponedeljak, sa hongkonškim indeksom Hang Seng za 0,7%, i šangajskim kompozitom (SHCOMP) - još nešto nižim. Juan je u međuvremenu oslabio u odnosu na američki dolar. Ekonomski podaci za jul, objavljeni u ponedeljak, mnogo su gori od očekivanih.

Maloprodaja je u julu porasla 2,7 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je usporavanje u odnosu na junski rast od 3,1 odsto, izvestio je Nacionalni biro za statistiku. Taj broj je u velikoj meri promašio povećanje od 5 odsto, koje su prognozirali ekonomisti u anketi Rojtersa.

Industrijska proizvodnja je u julu pala u odnosu na jun, a pored toga, pad nekretnina je dodatno intenziviran. Ulaganja investitora u nekretnine smanjene su za 6,4 odsto u prvih sedam meseci ove godine, čime se ubrzava pad od 5,4% u prvoj polovini.

U međuvremenu, cene novih kuća u 70 većih gradova pale su 11. mesec zaredom u julu.

Kina Šandong Shandong Langya henipavirus virus

Foto-ilustracija: Shutterstock

 

Dodatno, beskompromisni stav Pekinga prema iskorenjivanju virusa kovid-19 doveo je do toga da gradovi širom zemlje mesecima budu u karantinu, uključujući Šangaj, nacionalno finansijsko i pomorsko središte Kine.

Vlasti su počele da ponovo otvaraju privredu početkom juna, ukidajući ograničenja u nekim ključnim gradovima, te su proizvodna i uslužna industrija pokazale znake oporavka, ali... U više gradova su ubrzo, ponovo, uvedena kovid-19 ograničenja, kasnije u junu, dok su se vlasti borile da obuzdaju širenje soja BA.5.

Nevolje u sektoru nekretnina, koji čini čak 30% kineskog BDP-a, vrše značajan pritisak na ekonomiju, te su tako i ljuti kupci kuća širom zemlje zapretili su da će prestati da plaćaju svoje hipoteke na nedovršene kuće.

I tu nije kraj. Kina se, kao i ostatak sveta, suočava sa toplotnim talasom koji je zahvatio od juna, a utiče na proizvodnju hrane i rad fabrika. U nekim delovima zemlje, problem prave jake oluje, poplave i klizašta. Sve u svemu, zbog ekstremnih vrućina, koje se u Kini ne pamte 60 godina, sve fabrike u provinciji Sečuan zatvorene su na 6 dana, piše danas CNN.

Treba reći da je Sečuan ključna proizvodna lokacija za industriju poluprovodnika i solarnih panela, a trenutna situacija pogađa fabrike koje pripadaju nekim od najvećih svetskih kompanija za elektroniku, uključujući Epl i Intel.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    16. avgust 2022 | 17:40

    A što niko ne priča o neredima i protestima da su banke zabranile ljudima da podižu ušteđevine i pare. Da su milioni ljudi oštećeni.

  • Pera kojot

    16. avgust 2022 | 23:11

    Harp!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>